CICERO Senter for klimaforskning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
CICERO Senter for klimaforskning
Offisielt navnCicero Senter for klimaforskning
Org.formStiftelse
Org.nummer971274190
Stiftet5. april 1990
LandNorge
HovedkontorOslo
AdresseGaustadalléen 21, 0349 OSLO
StyrelederJens Ulltveit-Moe
MedlemskapCIENS
Adm.dir.Kristin Halvorsen
Antall ansatte 70
Nettstedcicero.oslo.no (no)
Kart
CICERO Senter for klimaforskning
59°56′31″N 10°43′01″Ø

CICERO Senter for klimaforskning (av Center for International Climate and Environmental Research Oslo) er et norsk tverrfaglig forskningsinstitutt. Det ble opprettet av den norske regjeringen i 1990 og er en del av Universitetet i Oslos «randsone».[1] CICERO har et nasjonalt mandat til å formidle klimaforskning[2]. Seks av instituttets forskere var med å skrive FNs klimapanels sjette hovedrapport og flere forskere har bidratt i panelets rapporter siden 1992. CICERO leder og deltar i store EU-prosjekter og nasjonale forskningsprosjekter der over 90 samfunnsaktører deltar. CICERO er i tett dialog med beslutningstakere i politikk, forvaltning, næringsliv og sivilsamfunn i spørsmål om klimaendringer og klimapolitikk.

CICERO jobber med forsknings- og formidlingsoppdrag finansiert av blant annet Norges forskningsråd og EUs rammeprogrammer. I tillegg utføres forsknings- og konsulentoppdrag for departementer og underliggende etater, næringslivet og nasjonale og internasjonale organisasjoner, blant annet Verdensbanken.

Forskningen på CICERO er delt inn i sju ulike forskningsgrupper: Konsekvenser Arkivert 25. august 2023 hos Wayback Machine. (ser på sammenhengen mellom fysiske klimaendringer og økonomiske og samfunnsmessige konsekvenser). Klima og samfunn (ser på omstillingsprosesser mot et klimatilpasset lavutslippssamfunn). Klimasystemet (de fysiske prosessene og konsekvensene av klimaendringene). Atmosfæreforskning (prøver å finne ut hvilken rolle gasser, aerosoler og skyer spiller). Klimapolitikk (studerer klimapolitikk og politikkutvikling i et bredt perspektiv). Klimaøkonomii] (gjør økonomiske analyser av klimapolitikk og ser på hvordan politiske virkemidler kan gjennomføres). Globale utslipp (forsker på trender i utslipp av klimagasser og undersøker hva som får disse til å endre seg).

Magasinet Klima er CICEROs månedlige nyhetsbrev. Hver utgave har et nytt tema, som CICEROs egne forskere er med å belyse fra ulike ståsted: Magasinet Klima

CICERO er en del av CIENS – Forskningssenter for miljø og samfunn, og er tilknyttet Universitetet i Oslo gjennom en samarbeidsavtale som definerer CICERO som del av UiOs «randsone».

Fra 2008 til 2018 utviklet CICERO tjenesten Shades of Green hvor de tilbød uavhengige vurderinger av investeringsrammeverket til grønne obligasjoner. Tjenesten ble skilt ut i eget datterselskap i 2018 og solgt til S&P Global i 2022[3].

Direktører[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Enheter ved Universitetet i Oslo: Universitetets randsone», Universitetet i Oslo
  2. ^ «St.meld. nr. 34 (2006–2007)» (PDF). Besøkt 5. mai 2023. «CICERO er gitt en spesiell nasjonal oppgave knyttet til informasjon og forskningsformidling» 
  3. ^ «Amerikansk gigant kjøper norsk klimasatsing». Besøkt 5. mai 2023. 
  4. ^ Kristin Halvorsen blir direktør for klimaforskningssenteret CICERO. uniform.uio.no (28. mars 2014)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]