Jostedalsbreen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jostedalsbreen
Briksdalsbreen.JPG
Briksdalsbreen er en av de mer kjente brearmene av Jostedalsbreen
Geografi
LandNorge Norge
OmrådeLuster, Sogndal, Sunnfjord og Stryn i Vestland, samt Skjåk i Innlandet
Dimensjoner
Areal487 km²
Toppunkt1952 moh.
Bunnpunkt350 moh.
Beliggenhet
Jostedalsbreen ligger i Vestland
Jostedalsbreen
Jostedalsbreen
Jostedalsbreen (Vestland)

Jostedalsbreen er en isbre i Vestland fylke, i kommunene Luster, Sogndal, Sunnfjord og Stryn, samt en liten del i Skjåk kommune i Innlandet. Isbreen dekker et areal på 487 km² og er den største isbreen på det europeiske fastlandet. Jostedalsbreen nasjonalpark ble opprettet i 1991 og dekker et areal på 1310 km².

Jostedalsbreen er en temperert bre, det vil si en bre som det renner vann under og breen ligger på trykksmeltepunktet. Siden den er temperert eroderer den på underlaget og kan bevege seg.

Jostedalsbreen er den største fastlandsisen i Europa, med et samlet areal på over 480 km². Det høyeste punktet på breen er Høgste Breakulen 1952 moh. Det høyeste fjellet nær breen er Lodalskåpa 2083 moh. Flere brearmer går langt ned i dalene, bl.a. Bøyabreen i Fjærland og Nigardsbreen, begge til ca. 300 moh. På det tykkeste er breen ca. 600 meter. Jostedalsbreen strekker seg over et stort platå i over 1600 moh. Jostedalsbreen har en sammenhengende lengde på vel 60 km og dekker nesten halvparten av nasjonalparken.

Map
Kart: Jostedalsbreen

Brearmer og utløpere[rediger | rediger kilde]

Justedalsbræ i Sogn. Illustrasjon hentet fra boken "Norge fremstillet i Tegninger" (1848)

Jostedalsbreen har 28 navngitte brearmer. Fra nordøst og sydover er de største:

Turisme og friluftsliv[rediger | rediger kilde]

Jostedalsbreen, Lodalskåpa og Brenibba er de høyeste nunatakene på Jostedalsbreen.

Briksdalsbreen og Nigardsbreen er de mest kjente delene av Jostedalsbreen og besøkes årlig av titusener turister. Det er bygget tre museer og sentre rundt breen; i Jostedalen ligger Breheimsenteret, i Fjærland Norsk Bremuseum og i Stryn ligger Jostedalsbreen nasjonalparksenter.

Det er en rekke kjente breturer på Jostedalsbreen. Kryssingen fra Tungestølen opp Austerdalsbreen og Kvitesteinsvarden over breen ned til Kattenakken og Briksdal, er blant de mest klassiske breturer i Norge. Turen ble først gått i 1894 av to grupper som ikke kjente til hverandre: William Cecil Slingsby og hans følge, og Kristian Bing og Daniel Sygnesand.

Josten på langs er en moderne klassiker på ski, gjerne gjennomført i mai måned. Den starter gjerne i Erdalen i Stryn eller på Sota seter i Skjåk og følger breen til Flatbrehytta og Fjærland i sør i løpet av ca. tre dager.

Skiturene Loen rundt og Olden rundt er også klassiske skiturer som tar ca. tre dager.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • L. Ryvarden og B. Wold: Norges isbreer. Universitetsforlaget 1991.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]