Oslo Lufthavn stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Gardermoen stasjon»)
Oslo Lufthavn stasjon
Oslo lufthavn i 2006.
LandNorges flagg Norge
Stasjonsnummer0220.000
StedGardermoen
KommuneUllensaker
Opprettet1998
Distanse51,85 km
ArkitektAviaplan
EierBane NOR
Operatør(er)Flytoget, SJ Norge, Vy
Åpnet1998
Tjenester
Linje(r)Gardermobanen
Plattform(er)4
Rute(r)F6
FLY1FLY2
RE10RE11R12
Posisjonskart
Oslo Lufthavn stasjon ligger i Akershus
Oslo Lufthavn stasjon
Oslo Lufthavn stasjon
Oslo Lufthavn stasjon (Akershus)
Kart
Oslo Lufthavn stasjon
60°11′38″N 11°06′02″Ø

Sporplan for Oslo lufthavn stasjon
Flystasjonsvegen
Tunnel under takseområdet
Lufthavnvegen
Spor 4 3 2 1
Lufthavnvegen
Fridtjof Nansens veg
Roald Amundsens veg
Tankterminalen
Roa–Flyplasskrysset

Oslo Lufthavn stasjon, tidligere Gardermoen stasjon, er en jernbanestasjonGardermoen i Ullensaker kommune, like under Oslo lufthavn. Stasjonen ligger på Gardermobanen, 51,85 km fra Oslo S og ble åpnet i 1998. Den trafikkeres av Flytoget, Vys lokaltog og regiontog, og SJs fjerntog. Det er Norges fjerde største jernbanestasjon målt i antall reisende og eies av Bane NOR.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Stasjonen ligger på Gardermobanen, 51,85 km fra Oslo S, men den reelle, direkte avstanden er bare 48,07 km. Dette er fordi distansemerkene følger den marginalt lengre Hovedbanen mellom Oslo S og Lillestrøm. Stasjonen er bygd direkte under flyplassterminalen og rulletrapper og heiser forbinder stasjonen med terminalen. Nord for stasjonen går Gardermobanen inn i en tunnel under flyplassen og fortsetter mot Eidsvoll. Inne i denne tunnelen finnes det et snu-område for Flytogene som er koblet til spor 2 og 3.

Historie[rediger | rediger kilde]

Avgjørelsen om å bygge stasjon, jernbane og flyplass ble tatt av Stortinget den 8. oktober 1992. NSB Gardermobanen AS, et eget datterselskap av daværende Norges Statsbaner, fikk oppdraget med å bygge og eie jernbanen og stasjonen, samtidig som de skulle drive flytogdriften når den kom igang. Byggingen skjedde parallelt med byggingen av hovedflyplassen og stasjonen er i samme stil som resten av flyplassen.

Stasjonen ble tatt i bruk den 27. september 1998 og persontrafikken ble satt igang samtidig med åpningen av flyplassen den 8. oktober 1998. Som en del av omorganiseringen av NSB Gardermobanen ble eierskapet av banen og stasjonen i 2001 overført til Jernbaneverket. Fra 1. januar 2001 endret NSB Gardermobanen navn til Flytoget AS, og ble omorganisert til et eget statsaksjeselskap underlagt Samferdselsdepartementet fra 1. januar 2003, et selskap som i 2004 ble underlagt Nærings- og handelsdepartementet.

Gardermoen tankterminal[rediger | rediger kilde]

Rett sør for stasjonen ligger Gardermoen tankterminal. Her blir all fly-drivstoff til Oslo lufthavn, Gardermoen tanket over fra et flydrivstofftog. Dette toget er det eneste godstoget på Gardermobanen og blir på folkemunne bare kalt for «parafintoget».

Fasiliteter[rediger | rediger kilde]

Stasjonen er døgnåpen og betjent mellom klokken 07:00 og 22:00 med noe redusert bemanningstid i helgene. Plattformene er rullestoltilpasset, men det er ikke alt togmateriellet så eksterne ramper må tilrettelegges for å få rullestoler ombord. Det finnes bagasjetraller og billettautomater på stasjonsområdet. I tillegg finnes det en rekke andre tilbud på selve flyplassen som for eksempel kiosker, bank, politi, taxi og busser.

Togtrafikk[rediger | rediger kilde]

Flytoget AS, SJ og Vy er de eneste togselskapene som betjener stasjonen. De deler vanligvis stasjonens fire plattformer på følgende måte:

  • Spor 1: SJ og Vy tog i retning Hamar/Trondheim
  • Spor 2: Flytoget fra Drammen/Oslo S
  • Spor 3: Flytoget i retning Oslo S/Drammen
  • Spor 4: SJ og Vy tog i retning Oslo S

Flytoget[rediger | rediger kilde]

Flytoget har seks avganger i timen hvorav tre er direkte til Oslo S. Direkteavgangen tar 19 minutter. De resterende tre avgangene stopper på Lillestrøm før Oslo S før de fortsetter videre mot Asker og Drammen. I 2007 hadde Flytoget 5,35 millioner passasjerer.

SJ[rediger | rediger kilde]

SJ fjerntog har fem daglige avganger mellom Oslo S og Trondheim S, inkludert nattoget, og alle stopper på stasjonen.

Vy[rediger | rediger kilde]

Vy driver to typer trafikk på Gardermoen stasjon. Lokaltog L12 som har én avgang i timen mellom Kongsberg via Oslo S til Eidsvoll, samt regiontog R10 som har én avgang i timen fra Drammen via Oslo S til Lillehammer og R11 fra Skien via Oslo S til Eidsvoll.

Forrige stasjon     Neste stasjon
Gardermobanen
Fjerntrafikk
F6Oslo S - Trondheim S
Regionaltrafikk
Endestasjon FLY1Drammen - Oslo S - Oslo Lufthavn
FLY2Stabekk - Oslo S - Oslo Lufthavn
RE10Drammen - Oslo S - Lillehammer
RE11Skien - Oslo S - Eidsvoll
Lokaltrafikk
R12Kongsberg - Oslo S - Eidsvoll

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]