Blaker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Blaker
Blaker
Blaker kirke er fra 1881.
Land Norge Norge
Fylke Akershus
Kommune Sørum
Areal 0.44 km²
Befolkning 520[a] (2014)
Bef.tetthet 1182 innb./km²
Postnummer 1925 Blaker
Annet Rang: 621 av 976

Kart over tettstedene i Sørum kommune

Blaker er et tettsted i Sørum kommune og en tidligere selvstendig kommune i Akershus. Tettstedet har 520[1] innbyggere per 1. januar 2014, og ligger ved Glomma omtrent seks kilometer fra kommunesenteret Sørumsand, og drøyt 20 kilometer nordøst for Lillestrøm. Tettstedet har skoler og barnehager: Haugtun barneskole og Fjuk barneskole, en kommunal og en privat barnehage og en familiebarnehage.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Her ligger Blaker stasjon, som er del av Kongsvingerbanen, og Blaker skanse, et festningsanlegg i militær bruk fra 1683 til 1820.

Blaker skanse ble opprinnelig bygd for å beskytte overfartsstedet Blakersund. Anlegget ble utvidet til en lukket stjerneskanse med bastioner1750-tallet. De gamle bygningene på Blaker skanse ble fra 1917 til 2003 brukt som skole og huset blant annet Statens formingslærerskole, og til slutt som del av Høgskolen i Akershus med linjen Design og Produktutvikling.

I dag holder blant annet Blaker Utvikling, Blaker og Sørum Historielag og Kulturfabrikken (musikk- og kulturskolen) hus på Skansen. Blaker kirke er en langkirke fra 1881.

Grafikeren Guttorm Guttormsgaard har i dag galleri og verksted i et gammelt meieri på Blaker.

Den tidligere kommunen Blaker[rediger | rediger kilde]

Blaker kommune ble dannet da den ble skilt ut fra Aurskog kommune 1. juli 1919. 1. januar 1962 ble Blaker, som da hadde 2 345 innbyggere, slått sammen med Sørum kommune, som hadde 4 348 innbyggere, til den nye Sørum kommune.

Næringsvirksomhet og aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Blaker Skolemusikkorps har sine lokaler i Haugtun skole, men elever fra Fjuk skole er også medlemmer i korpset. Blaker har et meget aktivt foreningsliv. Mange aktiviteter er lagt til Bruvollen, Motangen som har holdt konsertert for kjente stjerner som bla Sie Gubba og Vassendgutane. På motangen arrangeres det også en Hippie festival hver sommer. Blaker Skanse med blant annet Blaker Idrettslag, Blaker ungdomslag, bygdeungdomslag, bygdelag og menighetsarbeid i og rundt Blaker kirke. Blaker skytterlag er et svært aktivt skytterlag. Helt sør i Blaker finner en Villmarkssenteret ved Breisjøen. Blaker har bensinstasjon som på folkemunnen fortsatt kalles "Gulfen". Det er også Sparebank og Frisør ved Gulfen. Blaker daglivareforetning ligger på Hogset, opprinelig Joker men kalles for Snippen blant lokalfolket. Meget gode muligheter for friluftsaktiviteter både sommer og vinter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (9. april 2015). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 11. april 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]