Fetsund Lenser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fetsund Lenser
Lensemuseet ved Fetsund er et kulturminne ved Glommas utløp i Øyeren
Kart
Fetsund Lenser
59°54′59″N 11°08′32″Ø
Nettstedhttp://www.fetsundlenser.no

Fetsund Lenser er et nasjonalt kulturminne, fløtningsmuseum og våtmarkssenter ved Glommas utløp i Øyeren ved Fetsund i Lillestrøm kommune. Fetsund Lenser ble opprettet som tømmersorteringsanlegg i 1861, og nedlagt da fløting av tømmer i Glomma opphørte i 1985. I dag er det en del av MiA - Museene i Akershus.

Ved arbeiderboligen «Vinkelen» ligger Fet kommunes tusenårssted, et flommerke i form av en ca. 7 meter høy stein med markeringer av vannstandene under de største flommene i Glomma.

Museumsområdet er et friområde med utendørs utstillinger, kafeer og museumsbutikk. På området ligger også besøkssenteret for Nordre Øyeren naturreservat.[1]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Tømmerfløting i Glomma begynte på 1300-tallet, men fikk større omfang da oppgangssagene kom på 1500-tallet. Til å begynne med ble tømmeret i Glomma buntet, «soppet», i Bingen lenser ved Sørumsand. Herfra ble tømmerflåtene slept med båter til de mange sagbrukene langs Øyeren og i Lillestrøm. Da jernbanebrua i Fetsund kom i 1861, ble Bingen lenser flyttet til Fetsund. Ved Bingen ble det etablert en atterhaldslense hvorfra en kunne slippe på tømmer etter som det var behov ved Fetsund.

Fetsund Lenser er i dag fredet som landets eneste gjenværende fløtningsanlegg. Det er bevart som et enestående kulturminne og et levende museum med verksteder for tradisjonelt håndverk, kafé og museumsbutikk. Fetsund Lenser ligger i et vakkert naturområde ved innfallsporten til Nord-Europas største innlandsdelta. I området er det natur- og kultursti.

Bilder fra fløtningsmuseumet[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]