Rånåsfoss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rånåsfoss
Rånåsfoss kraftstasjon og nordover oppover Glomma
LandNorges flagg Norge
FylkeViken
KommuneNes
Postnummer1927
Kart
Rånåsfoss
60°02′00″N 11°20′00″Ø

Rånåsfoss er et sted og en grunnkrets i Nes kommune som grenser til Lillestrøm kommune. Rånåsfoss ble overført fra Sørum til Nes kommune 1. januar 2020 sammen med områdene Neslerud og Simarud.[1][2] Deler av stedet inngår i tettstedet Aulifeltet.

Historikk og samfunnsliv[rediger | rediger kilde]

Den vesle landbruksbygda Rånåsfoss vokste til et tettsted da Rånåsfoss kraftstasjon ble bygd. Anlegget stod ferdig i 1922.

Raanaas var det gamle navnet frem til 1921 etter gården Raanaas. Rånåsfoss kraftstasjon, en del av Akershus Energi (opprinnelig kalt Akershus elektrisitetsverk), ligger her. Rånåsfoss bestod før utbyggingen i hovedsak av noen gårdsbruk og mindre småbruk. Rånåsfoss ble i stor grad utviklet som tettsted i forbindelse med byggingen av Rånåsfoss kraftstasjon, tegnet av Thorvald Astrup og oppført i perioden 19171922 med Augustin Thoresen Paus som utbyggingsleder, administrerende direktør og mangeårig «enevoldshersker» i industrisamfunnet som oppstod rundt daværende Akershus elektrisitetsverk. Utbyggingen tok flere år og var et stort prosjekt i regional sammenheng. Kraftverket er det største i Akershus og sysselsatte i mange tiår flesteparten av beboerne på Rånåsfoss, og var også et av de største og mest moderne for sin tid. Kraftverket bygget boliger for ansatte som i dag er solgt til private, og det ble også bygget post, telegraf, sykestue, skole, butikk, samfunnshus og jernbanestasjon. Kraftverket bygget ny administrasjonsbygning på 1980-årene. Utenfor bygget står det utstilt en stor Francisturbin fra den eldste delen av kraftverket. Man kan se groper i metallet etter gjenstander og luftbobler med meget stor hastighet som har truffet skovlhjulene i vannet før den ble skiftet.[3]

På andre siden av hovedveien gjennom Rånåsfoss sett fra administrasjonsbygningen er det et gammelt bomberom inne i fjellet.

Arbeidsplassene ved kraftverket sørget for tilflytting til Rånåsfoss, også personer med høyere utdannelse som for eksempel ingeniører. Dette medførte i flere henseende to sosiale lag på Rånåsfoss fordelt etter hvorvidt man tilhørte en familie der en eller begge foreldrene hadde høyere utdannelse, eller ingen i familien hadde høyere utdannelse. Dette kom i tillegg til den sosiale lagdelingen som eksisterte allerede før kraftverksutbyggingen, fordelt etter familiene som eide stor gård og de som ikke gjorde det.

En stor lokal bedrift var Alna teglverk i Nes kommune, nær ved Rånåsfoss og Auli.

Det gamle jaktslottet som lå ved Kjensmo gartneri brant ned på slutten av 1990-årene. Det var en flott nærliggende severdighet.

Blaker alders- og sykehjem betjener også beboerne på Rånåsfoss.

I dag arbeider mange beboere i Oslo, Lillestrøm eller andre steder i retning av Oslo, og må dermed pendle. Det bygges hvert år boliger på Rånåsfoss slik at tettstedet vokser. Beliggenheten mellom Oslo og Oslo lufthavn, Gardermoen gjør at Rånåsfoss er attraktivt for flere boliginteresserte.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Rånåsfoss stasjonKongsvingerbanen åpnet i 1918. Stasjonsbygningen har ikke vært åpen for reisende siden 1960-tallet.

Det går to broer over Glomma ved Rånåsfoss. Den gamle hengebroen stod ferdig oppført i 1927 og ble bygget for å dekke ferdselsebehovet til det nye kraftverket og annen trafikk. Fergevirksomhet ble tidligere benyttet for å krysse elven, blant annet ved Blaker skanse. Hengebroen er i dag stengt for biltrafikk. Den nyere broen stod ferdig på begynnelsen av 1990-tallet og utgjør en viktig del av veinettet i denne delen av Akershus, med en betydelig andel biltrafikk.

Rånåsfoss stasjon er en stasjon på Kongsvingerbanen, åpnet i 1918. 122,5 moh. Stasjonsbygningen på Rånåsfoss stasjon har ikke vært åpen for reisende siden 1960-årene. Toget bruker 37 minutter til Oslo sentralstasjon gjennom Romeriksporten, og toget går en gang hver time. Se rutetabell.

Det går busser til og fra nærområdene. Fra Rånåsfoss til Oslo sentrum bruker man 45 minutter med bil utenom rushtidene.

Skoler[rediger | rediger kilde]

Nærmeste barneskole er Haugtun skoleBlaker. Bingsfoss ungdomsskoleSørumsand er nærmeste ungdomsskole. De nærmest liggende videregående skolene er Sørumsand videregående skoleSørumsand, Hvam videregående skole på Hvam, Lillestrøm videregående skoleLillestrøm, Nes videregående skoleÅrnes, og Bjørkelangen videregående skoleBjørkelangen. Høgskolen i Akershus som ligger på Kjeller ved Lillestrøm er nærmeste lærested for høyere utdanning.

Rånåsfoss skole ble bygget i forbindelse med kraftverksutbyggingen, men ble nokså tidlig nedlagt og elevene var allerede på 1950-årene flyttet til Svarstad skole (eldre skole på Blaker, ikke lenger eksisterende). Rånåsfoss skole ble en rekke år leid ut til blant annet danseundervisning i regi av Grethe Bi's Danseskole drevet av Grethe Biseth Karlsen. Skolen er også brukt som forsamlingslokale for Rånåsfoss Vel og den årlige juletrefesten. Skolen med hagen leies også ut til barnehage, og eies av Akershus Energi.

Kirker[rediger | rediger kilde]

Rånåsfoss sokner til Blaker kirke.[trenger referanse] Sørum kirke samt Udnes kirke og Auli kirke i ligger også i nærheten.

Handelsvirksomhet[rediger | rediger kilde]

Rånåsfoss Handel drev matbutikk ved togstasjonen i mange år, og var det naturlige knutepunktet for stedets beboere. Butikkbygningen ble brent etter avviklingen av driften.

Blaker Sparebank drev en bankfilial i administrasjonsbygningen til Akershus Energi. Posten hadde også filial i samme bygg, med postnummer 1927.

En kjøpesenter ble på 1990-årene bygget ved Auli, med matbutikk, frisør, kiosk med postfunksjon, filial av Blaker Sparebank, kafé og blomsterbutikk.

Kjensmo gartneri ligger på andre siden av åsen øst for Rånåsfoss, og selger selvdyrkede planter.

Fritidstilbud[rediger | rediger kilde]

Rånåsfoss familiebad (Bader'n) er et utendørs badeanlegg fra 1961 med eget bassengområde for de minste. Kraftverket bygget badeanlegget etter en badeulykke ved kraftstasjonen i Glomma.

En fotballbane med belysning islegges om vinteren og brukes som skøytebane. Det er lysløype for ski fra Rånåsfoss mot nabobygda Blaker. Et stykke over jorder mot Blaker Skytebane uten lys forbinder lysløypen på Rånåsfoss med lysløypen på Blaker.

Det er godt fiske i elven Glomma med mulighet for å få stor fisk. Fisken kan passere demningen ved kraftverket på Rånåsfos via en egen fisketrapp. Overfor kraftverket kan man kjøre båt helt til henholdsvis Svanfossen i elven Vorma og Funnefossen i Glomma i Nes kommune. Nedenfor demningen kan man ta båt til Bingsfoss kraftverk ved Sørumsand.

Overfor Rånåsfoss er det en forholdsvis stor skog med turområder, og et populært turmål er Svarstadtjernet der man kan bade og grille. Småbruket Kroken (Rånåsfoss) har siden slutten av 1800-tallet og frem til i dag utgjort siste bebyggelse før dette skogsområdet.

Gamle Hvam gårdsmuseum ligger på Hvam i Nes kommune, og er en nærliggende severdighet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tekniske endringer ved sammenslåing og grensejustering». Kartverket. 13. januar 2020. Arkivert fra originalen 20. februar 2020. Besøkt 6. mars 2020. 
  2. ^ [1]
  3. ^ Bjørnsen, Bjørn: En fortelling om fossen og samfunnet, ISBN 8299425204, 1997

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]