Kjeller (Akershus)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°58′25″N 11°2′28″Ø Kjeller er et tettbebygd sted utenfor Lillestrøm i Lillestrøm kommune i Akershus i Viken fylke. Stedet er en del av tettstedet Oslo.[1] På Kjeller ligger også Åråsen, hjemmebane for fotballklubben Lillestrøm og landets første flyplass Kjeller flyplass.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ganger Rolf ved Kjeller flyplass, et Maurice Farman MF.7, luftforsvarets første fly

Kjeller var Norges første flyplass (1912), som etter hvert ble en viktig militær flyplass (særlig bygget opp under andre verdenskrig). Luftforsvarets flytekniske skole ble opprettet her i 1946, og senere flyttet til Kjevik. I 1955 ble Luftforsvarets Forsyningskommando (LFK) opprettet her. LFK gikk i 2001 inn i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO). I dag huser Kjeller deler av FLOs avdelinger Forsyning og IKT. Avdelingen FLO Luftkapasiteter, som er tillagt fagmyndighetsrollen for militær luftfart i Norge, er i sin helhet lokalisert til Kjeller. Sjef FLO Luftkapasiteter innehar også funksjonen plasskommandant for Kjeller flyplass.

NORSAR på Kjeller var det stedet i Norge og først i Europa (20 minutter før London, sies det med glimt i øyet) som ble koblet til ARPANET – forløperen til internett.[2]

Teknologi og forsking[rediger | rediger kilde]

Teknologiområdet på Kjeller (flyfoto 2015)

Teknologi- og forskningsmiljøet på Kjeller er unikt ved at så mange ulike fagmiljø er samla på et lite geografisk område. Miljøet består i hovedsak av nasjonale forskningsinstitutt med forvaltningsansvar. Teknologimiljøene på Kjeller har i dag mer enn 3000 tilsatte, fordelt på høytekonolgiselskaper og forskningsinstitutter, som arbeider både nasjonalt og internasjonalt. Flere av instituttene er hovedsakelig oppdragsinstitutter som konkurrerer nasjonalt og internasjonalt. De viktigste virksomhetene er:

  • Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har til formål å drive forskning og utvikling for Forsvarets behov, og skal være Forsvarets politiske og militære ledelses rådgiver i faglige spørsmål innenfor instituttets arbeidsområde.
  • Institutt for energiteknikk (IFE) er et uavhengig forskningsinstitutt for energi- og nukleærteknologi med avdelinger på Kjeller og i Halden.
  • Norsk institutt for luftforskning (NILU) er et uavhengig forskningsinstitutt, med arbeidsområde innen miljøforskning, med vekt på kilder til luftforurensning, atmosfærisk transport, omvandling og avsetning.
  • NORSAR er et uavhengig forskningsinstitutt med spesialfelt innen forskning, tjenester og programvareutvikling relatert til seismologi og anvendt geofysikk.
  • Justervesenet er et direktorat for måleteknikk underlagt Nærings- og Handelsdepartementet.
  • Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og Universitetsstudiene på Kjeller har ca. 3900 studenter på bachelor-, master- og ph.d-nivå.

Tidligere lå Televerkets forskningsinstitutt også på Kjeller, men flyttet i 2001[3] til Fornebu. Høgskolen i Akershus overtok de gamle lokalene til Televerket/Telenor.

Kjeller Teknologipark rommer ulike industrielle aktørerer som delvis har sitt utspring i Kjeller-miljøet: Kongsberg Defence Systems, Scandpower, Dynea, Comlab, Rainpower, Datek Wireless og Scandinavian Clinical Research.

Fremtidsutsikter[rediger | rediger kilde]

Det har vært vurdert om Luftforsvarets Hovedverksted Kjeller skulle flyttes til Gardermoen, og Forsvaret avhende flyplassen, noe som har ført til høylytte protester fra privatflyvere som har Kjeller som base (landets største konsentrasjon av private og klubbeide småfly). Det ser ikke ut til at dette vil skje med det første.

Skedsmo kommune har de senere årene hatt en kraftig folkevekst, med utbygging av ikke-forskningrelatert aktivitet på Kjeller som en følge av dette. Det er bygd nye boliger og en ny grunnskole på Kjeller og Forsvaret har satt igang med videre utbygging. Det er planlagt et nytt og større boligfelt på områder som tidligere var tiltenkt utvidelse av forskningsaktiviteten.

Referanser[rediger | rediger kilde]