Kjeller (Akershus)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kjeller
Flyfoto av Kjeller
LandNorges flagg Norge
FylkeAkershus
KommuneLillestrøm
Innbyggernavnkjellerværing
Postnummer2007
Befolkning9 509 [1][a]
Kart
Kjeller
59°59′00″N 11°02′00″Ø

Kjeller er et tettbebygd område rett utenfor Lillestrøm sentrum i Lillestrøm kommune i Akershus. Området planlegges innlemmet som en bydel i Lillestrøm. Stedet er en del av tettstedet Oslo.[2] På Kjeller ligger også Åråsen, hjemmebane for fotballklubben Lillestrøm og landets første flyplass Kjeller flyplass. Kjeller er også kjent for det store teknologi- og forskningsmiljøet. En person fra Kjeller kalles kjellerværing.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tettstedet har navnet sitt fra Kjeller gård, som er en av de åtte opprinnelige gårdene på Kjeller. Navnet betyr enten bebyggelse eller høydedrag som heller, etter terrenget rundt gården. Gården ble først nevnt i historiske skrifter i 1325, da med skrivemåten Tiældar. På 1500-tallet ble navnet skrevet med k, Kieller.

På Kjeller var Norges første flyplass (1912), som etter hvert ble en viktig militær flyplass (særlig bygget opp under andre verdenskrig). Luftforsvarets flytekniske skole ble opprettet her i 1946, og senere flyttet til Kjevik. I 1955 ble Luftforsvarets Forsyningskommando (LFK) opprettet her. LFK gikk i 2001 inn i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO). I dag huser Kjeller deler av FLOs avdelinger Forsyning og IKT. Avdelingen FLO Luftkapasiteter, som er tillagt fagmyndighetsrollen for militær luftfart i Norge, er i sin helhet lokalisert til Kjeller. Sjef FLO Luftkapasiteter innehar også funksjonen plasskommandant for Kjeller flyplass.

NORSAR på Kjeller var det stedet i Norge og først i Europa (20 minutter før London, sies det med glimt i øyet) som ble koblet til ARPANET – forløperen til internett.[3]

Teknologi, forsking og utdanning[rediger | rediger kilde]

Teknologi- og forskningsmiljøet på Kjeller er unikt ved at så mange ulike fagmiljø er samlet på et lite geografisk område. Miljøet består i hovedsak av nasjonale forskningsinstitutt med forvaltningsansvar. Teknologimiljøene på Kjeller har i dag mer enn 3000 tilsatte, fordelt på høyteknolgiselskaper og forskningsinstitutter, som arbeider både nasjonalt og internasjonalt. Flere av instituttene er hovedsakelig oppdragsinstitutter som konkurrerer nasjonalt og internasjonalt. De viktigste virksomhetene er:

Teknologiområdet på Kjeller utgjør Forskningsparken på Kjeller i Kunnskapsbyen Lillestrøm.

Tidligere lå Televerkets forskningsinstitutt også på Kjeller, men flyttet i 2001[4] til Fornebu. Høgskolen i Akershus overtok de gamle lokalene til Televerket/Telenor.

Kjeller Teknologipark rommer ulike industrielle aktører som delvis har sitt utspring i Kjeller-miljøet: Kongsberg Defence Systems, Scandpower, Dynea, Comlab, Rainpower, Datek Wireless og Scandinavian Clinical Research.

JEEP II-reaktoren på Kjeller. Den ble permanent stengt i 2019.

I april 2019 ble atomreaktoren JEEP II på Kjeller permanent stengt. Reaktoren ble startet opp i 1967, og ble brukt av forskere nasjonalt og internasjonalt innen blant annet fysikk, kreftmedisin og atomnedrustning. Reaktoren ble stengt desember 2018 for planlagt vedlikehold, men ble senere permanent stengt. Nedleggelsen av reaktoren skyldes blant annet økonomiske utfordringer knyttet til vedlikehold og reparasjon av reaktoren[5]. Den var én av to atomreaktorer i Norge, sammen med Haldenreaktoren.

Kjeller skole er en ny barne- og ungdomsskole som åpnet høsten 2010. Skolen er en satsingsskole for realfagene matematikk og naturfag, og teknologiske fag. Skolen har omtrent 620 elever fordelt på 27 klasser[6]. Lillestrøm realfagssenter holder også til her.

Oslo Kristne Senter sin hovedbase ligger på Kjeller, og har en grunnskole og en bibelskole her[7].

Infrastruktur[rediger | rediger kilde]

Kjeller ligger langs Riksvei 22, nord for Lillestrøm.

Kjeller er godt tilknyttet Ruters kollektivtilbud, og er blant annet endestasjon for Ruters linje 100. Det er gode bussforbindelser på Kjeller, med avganger opp mot hvert 5. minutt i rushtid og hvert 15. minutt om kvelden. Bussen knytter Kjeller med Lillestrøm stasjon, hvor toget kun tar 10 minutter inn til Oslo sentralstasjon. Bussturen mellom Kjeller og Lillestrøm tar omtrent 10 minutter. Det er også gode bussforbindelser til Olavsgaard.

Det har vært diskutert om T-banen skal forlenges til Lørenskog, Ahus, videre til Lillestrøm og Kjeller. En konseptvalgutredning (KVU) av Ruter anbefalte å sette igang arbeidet med en separat bussvei Lillestrøm - Strømmen - Ahus, med mulighet for oppgradering til bybane på sikt.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Åråsen stadion er Lillestrøm Sportsklubbs hjemmebane, og ligger på Åråsen på Kjeller. Stadionet ble åpnet i 1951 og kan romme opptil 12 500 tilskuere.

Nylendlia skianlegg ligger ved Tandberg på Kjeller.

Fremtidsutsikter[rediger | rediger kilde]

Det har vært vurdert om Luftforsvarets Hovedverksted Kjeller skulle flyttes til Gardermoen, og Forsvaret avhende flyplassen, noe som har ført til høylytte protester fra privatflyvere som har Kjeller som base (landets største konsentrasjon av private og klubbeide småfly). I november 2016 vedtok Stortinget å gradvis legge ned Forsvarets virksomhet på Kjeller flyplass[8]. Det ble anbefalt en gradvis avvikling av virksomheten frem mot 2023. Kommunen startet i 2020 arbeidet med en kommunedelplan for Kjeller-området, som er forventet vedtatt i kommunestyret i 2023[9].

Styret i Oslomet – storbyuniversitetet vedtok i mars 2020 å ikke forlenge leieavtalen i dagens bygg i Kunnskapsveien på Kjeller[10]. Dermed vil universitetet flytte vekk fra Kjeller.

Lillestrøm kommune har de senere årene hatt en kraftig folkevekst, med utbygging av ikke-forskningrelatert aktivitet på Kjeller som en følge av dette. Det er bygd nye boliger og en ny grunnskole på Kjeller og Forsvaret har satt i gang med videre utbygging. Det er satt i gang og planlagt nye og større boligfelt på områder som tidligere var tiltenkt utvidelse av forskningsaktiviteten. Nedleggelsen av Kjeller flyplass har også gitt en unik mulighet for byutvikling på Kjeller.

Kjente navn knyttet til Kjeller[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrås tabell over delområder i grunnkrets per 2022 https://www.ssb.no/statbank/table/04317/tableViewLayout1/. 
  2. ^ Statistisk sentralbyrås tabell over tettsteder i Norge per 1. januar 2009 Arkivert 18. september 2009 hos Wayback Machine.
  3. ^ Spilling, Pål (1995). Fra ARPANET til internett: en utvikling sett med norske øyne. Kjeller: Telenor forskning og utvikling. 
  4. ^ http://www.aftenposten.no/nyheter/oslo/article234088.ece Telenor FoU flytting til Fornebu
  5. ^ Haugstad, Tormod; NTB (25. april 2019). «– Vemodig at det er slutt på norsk atomkraft». Tu.no (norsk). Besøkt 3. juli 2020. 
  6. ^ «Kjeller skole». Lillestrøm kommune (norsk). Besøkt 3. juli 2020. 
  7. ^ Engelsviken, Tormod (18. desember 2019). «Oslo Kristne Senter». Store norske leksikon. Besøkt 18. juli 2020. 
  8. ^ «Legger ned Kjeller i 2023». www.rb.no (norsk). 17. juni 2016. Besøkt 3. juli 2020. 
  9. ^ «Kjeller - ny bydel i Lillestrøm». Lillestrøm kommune (norsk). Besøkt 3. juli 2020. 
  10. ^ Larsen, Tekst: Hege (12. mars 2020). «Oslomet-styret sa nei til samlokalisering». khrono.no (norsk). Besøkt 3. juli 2020.