Opptaksprøve

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Audition»)
Hopp til navigering Hopp til søk

En opptaksprøve eller audition er en prøveforestilling med sang, dans eller skuespill i forbindelse med et oppdrag eller en rolle for sangere, skuespillere, dansere eller musikere. Utøveren får anledning å presentere sitt talent gjennom en innøvd eller innstudert solo eller en oppgave som er gjort kjent for utøveren under eller umiddelbart før presentasjonen. Blant profesjonelle musikere og sangere er gjerne en fremførelse a prima vista, å fremføre et ukjent stykke direkte fra notebladet, en del av opptaksprøver.

Presentasjonen skjer gjerne for et panel sammensatt av profesjonelle yrkesutøvere. I profesjonelle orkestre kan f.eks dirigent og konsertmester ha sentrale roller i forbindelse med prøvespill og ansettelser. Gjennom sin presentasjon gir kandidatene panelet er grunnlag for å vurdere talent, prestasjonsnivå, stil og egenskaper. Panelets medlemmer kan også stille spørsmål i likhet med dem som brukes i forbindelse med vanlige ansettelsesintervjuer.

Denne formen for utvelgelse brukes innenfor en rekke kunstarter, men er mer vanlig i andre land enn i Norge hvor teatre, opera, ballett og orkestre vanligvis har et ensemble med fast ansatte aktører. I forbindelse med privatfinansierte oppsetninger av f.eks. musikaler brukes denne utvelgelsesformen i mange tilfeller også hos oss. Disse kan være åpne for alle eller lukkede og gjelde et begrenset antall etablerte sangere, dansere og skuespillere etter invitasjon.

Prøveforestillinger og -spillinger brukes også i forbindelse med modelloppdrag, reklamefilmer og opptak til skoler, innen musikk, film- og scenekunst.

I Norge er en form for utvelgelse blitt kjent for TV-seerne de siste årene i forbindelse med amatørkonkurranser som bl.a. annet Idol (TV-program) og Norske Talenter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]