Flamingoer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Flamingoer
Phoenicopterus andinus
Phoenicopterus andinus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Phoenicopterus
Norsk(e) navn: flamingoer
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Phoenicopteriformes
Familie: Phoenicopteridae
Antall arter: 6
Habitat: nær vann
Utbredelse: Afrika, Eurasia, Amerika
Arter:

Flamingoer er en svært særegen slekten Phoenicopterus av fugler som har sin egen familie og orden. De lever i sumper, vassdrag og langs innsjøer i tropene i Afrika, Asia, Europa og Sør-Amerika. Det er fire arter på dn vestlige halvkule og to på den østlige, hvor de også er mindre tallrike.

Det er omdiskutert hvilke andre arter av vadefugler flamingoen er nærmest beslektet med, ibis, skjestork, avosett og andre kandidater er antydet. Nyere forskning antyder at de ikke har noen nære slektninger hverken blant vadefugler eller storkefugler, og at deres nærmeste slektninger er lappedykkere.[1]

Fysiologi[rediger | rediger kilde]

Flamingoer er 90-140 cm høye, slanke og med karakteristiske bøyde nebb som er tilpasset å filtrere vann for å utskille insekter, alger og mikro-fauna i vann og mudder. Fjærdrakten er i en variant av rosa, som skriver seg fra en type bakterier som inneholder betakaroten, i vannet de lever i. Ben og nebb er rosa, røde eller gule. Alle arter har mer eller mindre svart ytterst på nebbet.[2] Flamingoer står ofte på ett ben. Alle artene legger bare ett, kritthvitt egg, ofte på en oppbygging av mudder. Begge kjønn mater avkommet, i inntil 6 år. Leveralderen er inntil 40 år.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Enkelte av artene er truet, andre er det ikke. Det er oppdaget massedød av flamingo i Kenya og Tanzania, kanskje som følge av botulisme eller forurensing. Dvergflamingoen er antakelig truet, bl.a i Egypt. reduksjon av vannspeil eller oppdemming av innsjøer er en stor trussel mot arten.

I det gamle Romerriket ble flamingoer ansett som en delikatesse, mens fuglen ble tilbedt av Moche-indianerne i Peru.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Art Geografisk utbredelse
Flamingo, også kalt Stor flamingo (P. roseus) Østlige halvkule Deler av Afrika, Sør-Europa, sørlige Asia (mest utbredte flamingo).
Dvergflamingo (P. minor) Afrika (Riftdalen) til India (mest tallrike flamingo).
Chileflamingo (P. chilensis) Vestlige halvkule Tempererte del av Sør-Amerika.
Punaflamingo (P. jamesi) Andesfjellene i Peru, Chile, Bolivia og Argentina.
Andesflamingo (P. andinus) Andesfjellene i Peru, Chile, Bolivia og Argentina.
Rødflamingo, også kalt Amerikansk flamingo (P. ruber) Karibia og Galapagos.

Alle nålevende flamingoer tilhører en enkelt slekt, men det finnes flere fossile arter. De tidligste flamingoene hadde rette nebb som ikke var spesialisert til å filtrere alger slik som nålevende flamingoer.[3] De var også trolig i stand til å svømme i motsetting til nålevende flamingoer. De tidligere flamingoene liknet mer på lappdykkere, og har sin egen familie. [4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jarvis, E. D.; Mirarab, S.; Aberer, A. J.; et al. (2014). «Whole-genome analys,es resolve early branches in the tree of life of modern birds». Science, 346 (6215), s. 1320–1331. doi:10.1126/science.1253451. 
  2. ^ Ogilvie, Malcolm; Carol Ogilvie (1986). Flamingos. Gloucester, UK: Alan Sutton Publishing Limited. ISBN 9780862992668. OCLC 246861013.
  3. ^ Miller, Loye H. (1950). «A Miocene Flamingo from California». Condor, 52 (2), s. 69–73. doi:10.2307/1364755. 
  4. ^ Miller, A.H. (juli 1963). «The Fossil Flamingos of Australia». The Condor, 65 (4), s. 289–299. doi:10.2307/1365355. Besøkt 21. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Phoenicopterus – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Phoenicopterus – detaljert artsinformasjon
ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.