Hopp til innhold

Hode

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
To-dimensjonal tegning av et menneskehode

Hodet er i anatomiens verden, den delen av et dyr som inneholder bl.a. munnhulen, nesen, øynene, ørene og hjernen. Hodet er festet til kroppen med halsen (som ikke er definert hos alle dyr), som regel fremst og høyt (hos dyr som enten går på fire eller flere bein, flyr, kryper eller svømmer) eller øverst (hos primater). Dersom halsen er definert kan hodet beveges i forhold til resten av kroppen, avhengig av hvor godt definert og hvor lang halsen er.

Hos høyerestående dyr er sanseorganene for syn, lukt, hørsel og smak plassert i hodet. Mer primitive dyr kan ha sanseorganene plassert andre steder på kroppen.

Hode hos virveldyr

[rediger | rediger kilde]

Hos virveldyrene er innholdet av hodet beskyttet av sammenvokste og omkransende ben, som tilsammen utgjør kraniet, som igjen er forbundet med ryggraden.

Framsiden av hodet kalles gjerne et ansikt når det gir identitet, eksempelvis hos primater, kjæledyr, mange husdyr, rovpattedyr og noen andre pattedyr.

Hodet til en rødflamingo

Hode hos leddyr

[rediger | rediger kilde]
For en oversikt over virvelløse dyrs anatomi, se thorax (leddyr)

Hos leddyr er hodet plassert på det første segmentet av kroppen. Edderkoppdyr og krepsdyr har en tredelt kropp med alternative vitenskapelige betegnelser for de tre delene. Hodet (cehpalon, prosoma) sitter forrest og rommer blant annet øynene, munnen, ofte klør, og eventuelle antenner. Det er hos edderkoppdyr sammenvokst med brystet (thorax, mesosoma) til et sammenvokst segment - et hodebryststykke (cephalothorax). Resten av kroppen kalles bakkropp eller haleparti, og utgjør da det tredje segmentet (abdomen, pygidium, metasoma); eller subsidiært det andre segmentet (abdomen) dersom hode og kropp er sammenvokst. Hos krepsdyr brukes benevnelsene cephalon-thorax-pygidium, mens hos skorpioner brukes benevnelsene prosoma-mesosoma-metosoma.

Hos insekter er hodet (caput) et eget segment. Det består av flere ledd, ofte seks ledd, som er vokst sammen til en enhet. Hoveddelene er, Vertex (isse), Frons (panne), Clypeus (munnskjold), Labrum (overleppe), Ocelli / Ommatidium (fasettøyne / punktøyer) og Mandibler / Maxiller (munn, eller leppe / kjever).