Svømmeføtter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Svømmehud)
Hopp til navigering Hopp til søk

Svømmeføtter er føtter som er utrustet med hud mellom eller langs med tærne hos levende organismer. Dersom huden vokser mellom tærne kalles den svømmehud eller flygehud (avhengig av funksjonsbehovet, svømming eller flyging), men om huden vokser langs med tærne så kalles det svømmelapper. I begge tilfeller er det en adapsjonen som setter organismen i bedre stand til å transportere seg i vann og annen flytende væske. Svømmehud mellom tærne finner man hos en rekke arter, blant annet reptiler, amfibiedyr, pattedyr og mange fugler. Svømmelapper finnes blant annet hos artene som inngår i ordenen lappedykkere.

Hos noen sjøpattedyr har adapsjonen til livet i vann gått så langt at lemmene har blitt fullstendig omdannet. Dette gjelder for eksempel seler, som har fått omdannet de fremre føttene til luffer, mens bakføttene har vokst delvis sammen med svømmeføtter i enden. Også hvalene har fått lemmene fullstendig omdannet, men hos disse dyrene har de fremre lemmene blitt til sveiver, mens de bakre lemmene har trukken inn i kroppen og erstattet av en hale (forlengelse av ryggraden) som ender i en liggende halefinne.

En kunstig syntetisk versjon av svømmehud brukes av mennesker, for å skape større framdrift i vann når man svømmer eller dykker. Også disse kalles gjerne svømmeføtter eller froskeføtter.

Fotogalleri[rediger | rediger kilde]

Svømmehud hos buttsnutefrosk  
Svømmehud hos nebbdyr  
Svømmehud hos knoppsvane  
Svømmelapper hos toppdykker  
Svømmehud hos Avosett  

Se også[rediger | rediger kilde]