Myting

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mytende guløyepingvin

Myting eller fjærfelling viser til prosessen med å felle gamle fjær til fordel for nye hos fugler. Myting tilsvarer hamskifte hos andre dyr.

Ferdig utvokste fjær er døde strukturer som gradvis slites og derfor trenger fornying. Flertallet fuglearter bytter derfor ut fjæra årlig, selv om noen arter kan myte flere ganger om året og noen arter kun med flere års mellomrom. Store rovfugler er et eksempel på det siste. Noen arter myter hele fjærdrakten eller alle flygefjærene i en og samme operasjon og blir flygeudyktige for en tid, mens andre arter myter fjærene i et bestemt mønster for å unngå å bli flygeudyktige.

Pingviner er flygeudyktige sjøfugler som myter hele fjærdrakten på en gang. Under mytingen (typisk 3-4 uker) mister imidlertid pingvinene flyteevnen og må oppholde seg på land. Siden pingviner ernærer seg i sjøen taper vekten seg kraftig i denne perioden. For noen arter kan vekttapet utgjøre mer enn 50 prosent. Gjess og ender er eksempler på arter som myter alle flygefjærene samtidig og blir flygeudyktige for en periode. Ryper er et eksempel på arter som myter flere ganger årlig, i det artene bytter mellom sommerdrakt og vinterdrakt. Spurvefugler er et eksempel på arter som bytter ut fjærdrakten etter et bestemt mønster og forblir flygedyktige under mytingen.

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.