Bløtdyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bløtdyr
Leddsnegl
Leddsnegl
Vitenskapelig(e)
navn
:
Mollusca
Cuvier, 1795
Norsk(e) navn: bløtdyr, mollusker
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Gruppe: Protostomier
Antall arter: 60 000
Habitat: marint, limnisk og terrestrisk
Utbredelse: hele jorden
Delgrupper:

Bløtdyr er en stor dyregruppe. De fleste artene er marine, men det fins også enkelte ferskvannsgrupper (få muslinger og noen snegler) samt landlevende representanter (lungesnegler og spesialiserte arter av forgjellesnegler).

Forenklet skisse av et bløtdyr

Kroppen er delt i hode, fot, innvollssekk og kappe:

  • Hodet bærer sanseorganene. I munnen finner man en karakteristisk raspetunge (radula) med tenner av kitin. Muslingene er de eneste bløtdyrene som mangler hodet.
  • Foten er muskuløs og brukes for bevegelsen. Den kan være en bevegelig fot som hos muslingene eller danne armer (hos blekksprutene). Oftest er den imidlertid såleformet og brukes til å krype på.
  • Innvollssekken inneholder de indre organene (fordøyelseskanalen, gonadene, hjertet og ekskresjonssystemet). Gonadene, nyrene (nefridiene) og hjertet ligger i lukkede hulrom (hhv. gonadehulen og perikard) som tolkes som rester av det opprinnelige coelomet. Hjertet har en aorta, en hjertekammer og et varierende antall forkamre. Sirkulasjonssystemet er åpent med unntak av blekksprutene og leddormene.
  • Kappen (pallium) omgir innvollssekken som beskyttelse. Den danner i det minste små kalkskjell eller -nåler. I de fleste bløtdyr danner kappen et (eller flere) skall.

De fleste bløtdyr puster med gjeller (ktenidier). Unntaket er lungesneglene, samt arter av marine forgjellesnegler som albuesnegl og bakgjellesnegler (nakensnegler) som har utviklet sekundære gjeller.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]