Artsdatabanken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Artsdatabanken
TypeEtat, database
Org.nummer919 666 102
HovedkontorTrondheim
UnderlagtKlima- og miljødepartementet
Ansatte33 (2019)[1]
Nettsidehttps://www.artsdatabanken.no/, https://www.biodiversity.no/
Bilde av sumpeitermaur
I Artsdatabankens tjeneste «Arter på nett» kan en lære om mange artsgrupper, blant annet maur.

Artsdatabanken er en norsk kunnskapsbank for naturmangfold. Artsdatabankens viktigste oppgave er å forsyne offentligheten, forskningsmiljøer og forvaltning med informasjon om arter og naturtyper i Norge. Kunnskap som finnes hos museer, forskningsinstitutter, forvaltningsorganer og frivillige organisasjoner, blir samlet under en felles plattform og gjort allment tilgjengelig gjennom Artsdatabanken.

Artsdatabanken gir ut risikovurderinger av arter og naturtyper i Norge, blant annet Norsk rødliste for arter (arter som har risiko for å dø ut fra Norge) og Fremmedartslista (fremmede arter som kan utgjøre en risiko i norsk natur). Den administrerer også Artsprosjektet som gir tilskudd til å kartlegge arter i Norge, med spesiell vekt på de artene man vet lite om i dag.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Artsdatabanken ble opprettet i 2005 etter mønster av den svenske Artdatabanken (sv). Den holder til i Havnegata 9 på Pirsenteret i Trondheim. Fra 1. januar 2018 er Artsdatabanken en selvstendig, bruttofinansiert etat under Klima- og miljødepartementet. Den er faglig uavhengig, har eget styre og egen direktør.

Bror Yngve Rahm er styreleder og Bjarte Rambjør Heide er direktør.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra 2005 til 2017 var Kunnskapsdepartementet eierdepartement og Artsdatabanken var administrativt knyttet til NTNU. Ivar Myklebust var direktør (Nils Valland var konstituert direktør høsten 2017). Styrelederne var Karl Baadsvik (2004-2007), Stein Lier-Hansen (2008-2014) og Bror Yngve Rahm (2014-)

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]