Hopp til innhold

Silhuett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Portretter av Caspar von Cappelen (1762-1823), trelasthandler fra Drammen, og familien hans ca. 1803. Alle figurene og detaljene er laget som papirklipp og gjengitt som silhuetter der omrisset av ansikter og kropper står i svart profil mot hvit bakgrunn.
Fotografi av to fiskere på en brygge der motivet danner en silhuett. Forgrunnen står som en tydelig, mørk figur med motlyset fra solnedgangen som lys bakgrunn.

Silhuett er bildet av en figur der omrisset er det som forklarer figuren. Framstillingsmåten likner et skyggebilde. Betegnelsen stammer fra det franske «a là Silhouette».

Sihuetter brukes særlig om portretter av personer framstilt som en mørk profil mot en lys bakgrunn, gjerne klippet ut av svart papir eller malt med fin pensel. Formgrepet er også brukt i fotografiske silhuetter der omrisset av en mørk forgrunn danner en tydelig figur mot en lysere bakgrunn, for eksempel trær, bygninger eller mennesker i motlys. Enkle piktogramer av gjenstander og figurer på skilt er gjerne framstilt som silhuetter.

Silhuett-portretter var særlig populære på 1700-tallet fram til daguerreotypier og fotografier ble vanlige inn på 1800-tallet. Silhuettkunstnere reiste også i Norge og lagde portretter som oppdrag, særlig for velstående personer. Det er idag bevart mange silhuetter både på museer og hos private.

Silhuetter[rediger | rediger kilde]

Den tyske illustratøren Lotte Reiniger lagde animasjonsfilmer i silhuett-teknikk inspirert av gamle papirklipp og østasiatisk skyggeteater. Bildet er fra hennes Die Abenteuer des Prinzen Achmed fra 1926
bildeplansje fra 1800-tallet med «kinesiske skygger», figurer i silhuett fra karnevalet i Paris. Kistebrev, glansbilder og andre populære bildetrykk ble masseprodusert i blant annet Épinal og Neuruppin.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) silhouettes – kategori av bilder, video eller lyd på Commons (en) Photographic silhouettes – kategori av bilder, video eller lyd på Commons