Dans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dans som kunstnerisk uttrykksform under en oppvisning for et publikum

Dans er rytmiske kroppsbevegelser som gjøres med eller uten musikk. Dans er en av de eldste uttrykkene for kultur og kunst, og har også blitt brukt i religiøse ritualer. Mange danseformer har strenge regler for hvordan den skal utføres og gir kun små spillerom for personlig tolkning og improvisasjon, mens man i andre danseformer kun setter grenser ved hva som er fysisk mulig å utføre.

Koreografi innen dans er kunsten å lage og iscenesette en dans innenfor de reglene som er gitt av den bestemte danseformen med tanke på fremføring av den. Enkelt sagt er koreografi visse bevegelser du skal gjøre i en viss rekkefølge for så å lage en dans. Dans krever koordinasjon, utholdenhet, fleksibilitet og styrke. Dans sies å gi uttrykk for følelser og stemninger, og for å skape et sosialt fellesskap.

I noen kulturer blir dans oppfattet som noe syndig;[1] i vestlig kultur var dette stort sett tilfelle i middelalderen.[2]

Dans i media[rediger | rediger kilde]

Dans har vært mye brukt i film, og kan i dag ofte sees i filmer fra Bollywood. På 80-tallet kom det flere dansefilmer fra USA, blant annet Dirty Dancing og Fame som ble populære også i Norge.

I 2005 startet talentkonkurransen So You Think You Can Dance i USA. Showet slo godt an, og de amerikanske programmene har også blitt sendt i Norge i tillegg til den norske utgaven, Dansefeber.

Danser[rediger | rediger kilde]

Selskapsdanser (ballroom)[rediger | rediger kilde]

Fra en tango-konkurranse
Se også: Selskapsdans

Latinamerikanske danser[rediger | rediger kilde]

Swingdanser[rediger | rediger kilde]

Swingdans oppsto samtidig med swingmusikken i USA mot slutten av 1920-tallet.

Folkedanser[rediger | rediger kilde]

Folkedans er et generelt begrep for de danser som i forskjellige land tradisjonelt blir utført ved sosiale hendelser av mennesker uten formell eller profesjonell utdannelse.

Scenisk dans[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Service, Religion News (30. august 2012). «Are Muslims Allowed To Dance? Depends Who You Ask». Huffington Post (engelsk). Besøkt 29. juli 2018. 
  2. ^ Moland, Tore. «Historiens lengste og mest dødelige «raveparty»». NRK. Besøkt 29. juli 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiktionary-logo-en.png Wiktionary: Dans – ordbokoppføring
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.