Klo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Katteklør
Foten hos billen blåbukk Callidium violaceum.
T - leggen (Tibia)
1 - 1. fotledd (1. tarsi)
2 - 2. fotledd (2. tarsi)
rød farge - 3. fotledd (3. tarsi)
gul farge - 4. fotledd (4. tarsi)
grønn farge - 5. fotledd er kloleddet (5. tarsi)
K - de to klørne (chela)

Klo (flertall klør) er betegnelsen på landlevende virveldyrs negler. Klør, som således er homologiske til menneskets negl, bygges opp av molekyler som består av keratin. Det samme materialet som også danner horn, hover, hår, klover, nebb og pels hos mange arter.

Disseksjon av foten på en bengaltiger.

Leddyr[rediger | rediger kilde]

Klør finnes normalt hos leddyr. Kloleddet hos leddyr kalles chela (plural chelae) på latin. Det er det ytterste leddet på foten. Et bein med et kloledd heter chelipeds. Her er normalt et par klør unguiculus. Disse kan være ubetydelige, små, eller kraftige med store haker, som hos lusefluene. Hos noen (fluer), finnes det to små puter (pulvilli) og hos en delgruppe av fluene er det i tillegg en ekstra midtstilt «pute» (empodium) eller en «hårbørste» (arolium). Hos enkelte arter er kloleddet lite, mens andre har kraftige klør. Det kan være tilbakedannet eller lite utviklet. Særlig arter som graver i jorden har ofte velutviklede kloledd, ofte i kombinasjon med utvekster på beina. Slik som hos enkelte biller i gruppen skarabider

Begrepet benyttes også om gripeorganene til enkelte leddyr, som kloreker, krabber og skorpioner.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Claws – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Redigér på wikidata
zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.