Magadisjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Magadisjøen
(Lake Magadi)
Sjøen er kjent for sitt rosa vann
LandKenya
ProvinsRift Valley
Areal 100 km²
Høyde 602 moh.[1]
Lengde 32 km
Bredde 3 km
Posisjon
Kart
Magadisjøen
1°55′49″S 36°15′23″Ø

Magadisjøen er en cirka 100 km² stor salin sodasjø i Kenya. Innsjøen ligger i et område med vulkansk aktivitet, lengst sør i Riftdalen (Kenya), nær grensen mot Tanzania og like sørvest av hovedstaden Nairobi.

Magadisjøen er blant annet kjent for sitt rosa vann (under algeoppblomstringer) og hordene med dvergflamingoer og rosenflamingoer som besøker innsjøen. I 1962 registrere man hele 1 100 000 par med dvergflamingoer der.[2]

Innsjøen får tilførsel av vann fra naturlige varme kilder med høy alkalitet. Vannet kan holde opp mot cirka 83–86 °C og renner ut i lagunene. De fleste kildene ligger langs de nordvestre og sørlige breddene. En enkelt fisk holder også til i innsjøen, ei ciklide (Alcolapia grahami). I tørketiden kan opp mot 80 prosent av innsjøen forsvinne og enorme saltpanner avdekkes.

Et lite stykke sør for Magadisjøen ligger også den cirka 600 km² store Natronsjøen, hvorav brorparten ligger i Tanzania. En gang i tiden (i pleistocen til midtre holocen) var imidlertid disse sjøene samme innsjø, og den var fylt med ferskvann.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]