Klorid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Klorid[1]
Cl-.svgChloride ion.svg
Identifikatorer
CAS-nummer16887-00-6
PubChem312
ChemSpider306
KEGGC00698
ChEBI17996
SMILESeMolecules & PubChem
InChI
1S/ClH/h1H/p-1
InChI nøkkel
VEXZGXHMUGYJMC-UHFFFAOYSA-M
Beilstein3587171
Gmelin14910
Kjemiske egenskaper
FormelCl
Termokjemiske egenskaper
Formingsentalfi ΔfHo298−167 kJ·mol−1
Molar entropi So298153.36 J K−1 mol−1
Relatert
Andre anionerFluorid
Bromid
Iodid

Et klorid er en forbindelse av det kjemiske grunnstoffet klor der klor har oksidasjonstallet –I. Dette kan være forbundet med metaller, halvmetaller eller ikke-metaller. Metallklorider som natriumklorid og koboltklorid er salter av hydrogenklorid (kjemisk formel: HCl), bedre kjent som saltsyre. Den slags klorider innehålder i sitt krystallgitteret enkeltvis negativt ladet klor (-I) ioner Cl (vanligvis kalt kloridioner). Ikke-metall-klorider, som hydrogenklorid og svoveldiklorid har kovalente bindinger og er flyktigere enn høymolekylære forbindelser som salt-lignende klorider.

Framstilling[rediger | rediger kilde]

Uorganiske klorider dannes ved redoksreaksjonen av metaller med elementær klor eller saltsyre (bare hvis de er i den elektrokjemiske spenningsrekken under hydrogen). Men de kan også forekomme i reaksjonen av hydroksyder, metalloksyder, karbonater , bikarbonater og andre salter av svakere syrer med saltsyre. Ved substitusjonsreaksjoner og addisjonsreaksjoner av hydrokarboner og karboksylsyrer og deres derivater organiske klorider kan oppstår.

Noen kjente kloridforbindelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Chloride - PubChem Public Chemical Database» (engelsk). National Center for Biotechnology Information (USA). Besøkt 11. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


kjemistubbDenne kjemirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.