Klorid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Klorid[1]
Cl-.svgChloride ion.svg
Identifikatorer
CAS-nummer16887-00-6
PubChem312
ChemSpider306
KEGGC00698
ChEBI17996
SMILES[Cl-]
InChI
1S/ClH/h1H/p-1
InChI nøkkel
VEXZGXHMUGYJMC-UHFFFAOYSA-M
Beilstein3587171
Gmelin14910
Kjemiske egenskaper
FormelCl
Termokjemiske egenskaper
Dannelsesentalpi ΔfHo298−167 kJ·mol−1
Molar entropi So298153.36 J K−1 mol−1
Relatert
Andre anionerFluorid
Bromid
Iodid

Et klorid er en forbindelse av det kjemiske grunnstoffet klor der klor har oksidasjonstallet –I. Dette kan være forbundet med metaller, halvmetaller eller ikke-metaller. Metallklorider som natriumklorid og koboltklorid er salter av hydrogenklorid (kjemisk formel: HCl), bedre kjent som saltsyre. Den slags klorider inneholder i sine krystallgittere enkeltvise negativt ladete klor (-I) ioner Cl (vanligvis kalt kloridioner). Ikke-metall-klorider, som hydrogenklorid og svoveldiklorid har kovalente bindinger og er flyktigere enn høymolekylære forbindelser som salt-lignende klorider.

Framstilling[rediger | rediger kilde]

Uorganiske klorider dannes ved redoksreaksjonen av metaller med elementær klor eller saltsyre (bare hvis de er i den elektrokjemiske spenningsrekken under hydrogen). Men de kan også forekomme i reaksjonen av hydroksider, metalloksider, karbonater, bikarbonater og andre salter av svakere syrer med saltsyre. Ved substitusjonsreaksjoner og addisjonsreaksjoner av hydrokarboner og karboksylsyrer og deres derivater organiske klorider kan oppstår.

Noen kjente kloridforbindelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Chloride - PubChem Public Chemical Database» (engelsk). National Center for Biotechnology Information (USA). Besøkt 11. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Chemistrylogo.svgDenne kjemirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.