CITES

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Land som er med i konvensjonen. Grønland er dekket gjennom Danmark.

CITES (forkortelse for Convention on International Trade of Endangered Species) kalles også Washingtonkonvensjonen og er en multilateral internasjonal avtale mellom land for å kontrollere handel med ville dyr og planter. Formålet med avtalen er en bærekraftig handel – dvs. at man ikke fjerner mer fra bestandene av dyr og planter enn de tåler.

Konvensjonen trådte i kraft i 1975. I Norge har konvensjonen vært gjeldende siden 25. oktober 1976, og pr. 21 jan. 2009 har 175 land tiltrådt konvensjonen. Direktoratet for naturforvaltning er forvaltningsmyndighet og vitenskapelig myndighet for CITES i Norge.

Omkring 4.800 dyrearter og 25 000 plantearter er omfattet av konvensjonen. Rundt 600 av dem er så sterkt truet at all handel med dem i praksis er forbudt (CITES Appendix I). For de øvrige er internasjonal handel enten begrenset (CITES Appendix II) eller det foreligger krav om spesielle tillatelser for inn- og utførsel (CITES Appendix III). Forbud og reguleringer gjelder både levende og døde eksemplarer, såvel som deler av organismer og produkter som skinn, fjær, tenner med mer.

Norske reservasjoner[rediger | rediger kilde]

Det er spesielt for marine arter av kommersiell interesse at Norge har gjort reservasjoner mot oppføring på CITES listene. Reservasjonene er vanligvis et uttrykk for at Norge anser at artene er så tallrike at de ikke oppfyller de kriterier som er fastsatt av CITES for listing. Dette er naturligvis omdiskutert utenfor Norge, men det er på ingen måte unikt. Andre land har gjort tilsvarende reservasjoner.

CITES Appendix I
Appendix I omfatter de mest truede artene og handel med disse er i praksis stort sett forbudt. Nesten 500 arter omfattes av denne listen.

CITES Appendix II
Appendix II omfatter truede arter der den internasjonale handelen må begrenses for å sikre artenes overlevelse. Over 2500 dyrearter omfattes av denne listen, derav de fleste rovfugler. Over 25 000 plantearter omfattes av listen, blant annet alle orkidé-arter.

CITES Appendix III
Appendix III krever at det følger med et opprinnelsessertifikat eller eksporttillatelse ved innførsel. Ca 250 arter står på denne lista.

  • Ingen norske reservasjoner eksisterer

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]