Hopp til innhold

Bogoriasjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bogoriasjøen
(Lake Bogoria)
Dvergflamingoer ved Bogoriasjøen
LandKenya
ProvinsRift Valley (Baringo/Koibatek)
Areal 29–38 km²[1][2]
Høyde 990 moh.[3]
Lengde 17 km
Bredde maks 4 km
Dybde11–14 m (maks)[2]
Nedbørfelt 930 km²[2]
Tilløpelvene Sandai-Waseges, Loboi og Emsos, og tallrike varme kilder
Utløpingen
Del avSjøene i Riftdalen
Posisjon
Kart
Bogoriasjøen
0°15′53″S 36°06′01″Ø

Bogoriasjøen er en grunn endorheisk sodasjø (pH 10,5) som ligger i et vulkansk aktivt område i Riftdalen, like nord for ekvator i Kenya. Innsjøen er beskyttet i henhold til Ramsar-konvensjonen og står på verdensarvlisten[2], sammen med Nakurusjøen og Elementaitasjøen. Den og de umiddelbare områdene rundt innsjøen ble 29. november 1973 utnevnt som nasjonalpark, under navnet Bogoriasjøen nasjonalpark.

Langs breddene av og i innsjøen er det flere (omkring 200) alkaliske varme kilder (fra tre lokaliteter; Loburu, Chemurkeu og i sør Ng'wasis, Koibobei og Losaramat) og flere geysirer. I tillegg finnes et ukjent antall varme kilder på bunnen av selve innsjøen. I fire lokaliteter rundt innsjøen kan minst ti geysirer observeres, som alle har minst 5 meter høye utbrudd.

Bogoriasjøen er, sammen med Nakurusjøen, en av de mest betydningsfulle hekkeplassene for dvergflamingoer i verden. Fuglene kan samle seg der i enorme antall (opp mot 500 000 par har blitt registrert). I senere år har det også inntruffet flere mer eller mindre uforklarlige tilfeller av massedød blant dvergflamingoene ved innsjøen.[4]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]


Panorama av Bogoriasjøen