Alida Valli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alida Valli
Valli-American-1947.jpg
Født31. mai 1921
Pula
Død22. april 2006 (84 år)
Roma
Gravlagt Campo Verano
Ektefelle Giancarlo Zagni (–1969), Oscar De Mejo (19441952)
Barn Carlo De Mejo
Utdannet ved Experimental Centre of Cinematography
Beskjeftigelse Skuespiller, sanger, teaterskuespiller, filmskuespiller
Nasjonalitet Italia
Utmerkelser Premio Strega (1954), David di Donatello Award for Lifetime Achievement (1991)
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Alida Valli, eg. Alida Maria Altenburger (født 31. mai 1921 i Pola i Kongeriket Italia (nåværende Kroatia), død 22. april 2006 i Roma) var en italiensk skuespillerinne.

Hun var datteren til en journalist av østerriksk herkomst og en italiensk mor. Hun studerte en kort periode på filmskolen i Roma før hun gjorde sin filmdebut som 15-åring. Hun ble raskt svært populær på grunn av sin skjønnhet og naturlige sjarm. I 1944 giftet hun seg med pianisten og komponisten Oscar de Mejo (paret skilte seg i 1952), og trakk seg fra filmen, for å slippe å delta i fascistiske propagandafilm.

Hun gjenopptok arbeidet etter krigen, og ble oppdaget av David O. Selznick, som trodde han hadde funnet en ny Ingrid Bergman og reiste til Hollywood med en filmkontrakt; hennes amerikanske filmer var imidlertid ingen store suksesser. Vallis store internasjonale gjennombruddet kom i 1949 i den britiske filmen Den tredje mann. Hun spilte i en rekke internasjonale filmer.

Hennes karriere fikk et tilbakeslag i 1954 på grunn av en sex- og narkotikaskandale der hennes eksmann og hans elskerinne var involvert.

Filmer i utvalg[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]