Bernard Lee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bernard Lee
Født10. januar 1908
Cork, Brentford
Død16. januar 1981 (73 år)
London
Utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art
Beskjeftigelse Skuespiller, teaterskuespiller, filmskuespiller
Nasjonalitet Storbritannia
Aktive år1934
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Bernard Lee (født 10. januar 1908, død16. januar 1981) var en engelsk skuespiller som i Norge kanskje er mest kjent for å ha spilt M i James Bond-filmene. Lee spilte i over hundre filmer. Han framstilte ofte autoritetsfigurer, og hans rollefigurer var ofte politimenn og militære. Utover rollen som M er noen av hans viktigste opptredener i filmer som Den tredje mann, Den blå lykten, Havets tiger og Uskyldige øyne.

«M»[rediger | rediger kilde]

Admiral Sir Miles Messervy var Bonds sjef og Lee spilte rollen i de første 11 James Bond-filmene:

Siden har Robert Brown og Judi Dench figurert i rollen før Ralph Fiennes fra 2012 overtok rollen. «M» er en fiktiv karakter, som er Bonds sjef i filmene. I filmene er det «M», som sender Bond ut på oppdrag. Da Dench overtok rollen i GoldenEye (1995), så man et maleri av hennes forgjenger (Bernard Lee) i filmens bakgrunn – i M16s hovedkvarter.

Død[rediger | rediger kilde]

16. januar 1981 døde Bernard Lee i London av magekreft. Opptakene til James Bond-filmen; For Your Eyes Only skulle til å begynne. Av respekt for Bernard Lee, som hadde hatt rollen i mange år, hyret man ikke en ny skuespiller til å spille rollen som «M». I stedet ble «M»s linjer overtatt av Forsvarsministeren og Bill Tanner.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]