Cairngorms

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cairngorms nasjonalpark.
Kartskisse over fjelltopper, innsjøer og bosettinger i Cairgorms
Fjellet Cairn Toul i Cairngorms.

Cairngorms er en fjellkjede i det skotske høylandet. Den har sitt navn etter fjellet Cairn Gorm. Cairngorms består av et stort opphøyd platå smykket med lave, avrundede fjell med is.

Navn[rediger | rediger kilde]

Fjellkjeden er vanligvis på engelsk referert til The Cairngorms, en moderne anvendelse av Cairn Gorm, for å representere hele fjellkjeden, men er potensielt villedende. Forfatteren Adam Watson refererer til det som et oppnavn som forklarer fjellkjedens tidligere navn, som var Am Monadh Ruadh, «de røde æsene», for å skille dem fra Am Monadh Liath, «de grå åsene», som ligger vest for elven Spey:

Om du ser fra Aviemore på en klar kveld, urgranitten til Lairig Ghru og Braeriach gløder varmt rødt i solen. Navnet Am Monadh Ruadh lever fortsatt ble de eldste folkene i Strath Spey, men for lenge siden hadde folk utenifra erstattet det med 'the Cairngorms' på kart og guidebøker.

Adam Watson (1975)[1]

Ironisk nok, ved å navngi fjellkjeden etter Cairn Gorm opprettes det en selvmotsigelse ettersom Cairn Gorm betyr Blå Cairn. Bokstavelig blir de røde åsene til de blå åsene, og endrer innholdet på det gamle navnet fullstendig. Denne ironien har gått tapt for mange da begge navnene ble benyttet i navnsettingen av nasjonalparken. Dets offisielle engelske navn, Cairngorms National Park, er oversatt til gælisk som Blue Hills National Park («Blååsenes nasjonalpark») med den gæliske tilknyttelse, Pairc Naiseanta a Mhonaidh Ruaidh, er oversatt til engelsk som Red Hills National Park («Rødåsenes nasjonalpark»). Imidlertid er gæliske gorm også benyttet som et adjektiv og som verb, i betydningen grønn eller grønt, og er ofte sett i sammenheng med voksende gress.[2][3] Monadh Ruadh refererer til fargen på jorden og Cairn Gorm refererer til det grønne sceneriet.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Cairngorms ligger i Cairngorms nasjonalpark, men utgjør bare en del av denne. Området er fordelt på tre administrative regioner: Highland, Aberdeenshire og Moray.

Fem av de seks høyeste fjellene på De britiske øyer ligger i Cairngorms (men ikke det høyeste, Ben Nevis). Disse fem høyeste fjellene i Cairngorms er:

Alle disse er etter britisk klassifisering av fjell regnet som en «munro», det er også ytterligere 13 munroer innenfor Cairngorm, blant dem fem andre fjell som er blant de tjue høyeste på De britiske øyer.

Området er tynt befolket, men det ligger noen større bosettinger innenfor Cairngorms. Blant disse kan nevnes:

Cairngorms fra Càrn Liath i Grampian-fjellene

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Alexander, Henry (1928): The Cairngorms. Edinburgh: The Scottish Mountaineering Club.
  • Gordon, Seton (1925): The Cairngorm Hills Of Scotland. London, England.: Cassell and Company.
  • Watson, Adam (1975): The Cairngorms. Edinburgh: The Scottish Mountaineering Trust.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]