Lunga (Firth of Lorn)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lunga
Lunga cliffs.JPG
Klipper på Lunga
Geografi
PlasseringAtlanterhavet
Øygruppe Hebridene
Slate Islands
Areal 2,54 km² km²
Høyeste punktBidean na h-Iolaire (98 moh.)
Administrasjon
LandSkottland Skottland
RegionArgyll and Bute
Demografi
Befolkning(2001)
Posisjon

Lunga
56°13′00″N 5°42′00″V

For øya Lunga i Treshnish Isles, se Lunga (Treshnish Isles)

Lunga er en øy i øygruppen Slate Islands i Hebridene på vestkysten av Skottland. Den er den vestligste av de større øyene i Slate Islands, og ligger i Firth of Lorn like nord for Scarba og vest for Luing. Vest for Lunga ligger holmene kjent som Garvellachs.

Navnet Lunga kommer av norrønt Langr-øy, langskip-øya. Andre stedsnavn på øya har gælisk opphav.

Øya er 2,54 km² og den fjerde største av Slate øyene etter Luing, Seil og Shuna. Med til øya regnes holmene Fiola an Droma, Eilean Iosal, Fiona Meadhonach og Rubha Fiola, selv om disse er omflødd ved (høyt) høyvann. Det høyeste punktet på Lunga er Bidean na h-Iolaire (gælisk for «Ørnetoppen») som er 98 meter over havet. Rundt Lunga ligger flere mindre holmer og skjær, blant dem Belnahua, Eilean Dubh Mor og Fladda i nordvest, og Guirasdeal i sørvest. Det urene farvannet og sterk tidevannsstrøm gjør farvannet rundt Lunga vanskelig å navigere. Mellom Lunga og Scarba er en sterk tidevannsstrøm kjent som Bealach a' Choin Ghlais (den gråe hundens pass), hvor strømmen kan ha hastigheter opp mot åtte knop. Strømmen kalles også lille Corryvreckan etter den større malstrømmen Corryvreckan mellom Scarba og Jura.

Det er bebyggelse både på østsiden av selve Lunga og på Rubha Fiola, den eneste faste bosettingen er tilknyttet et aktivitetssenter på Rubha Fiola. Det høyeste folketallet som er registrert på øya er 29 innbyggere i 1794, folketallet gikk ned utover 1800-tallet og øya hadde ikke fast bosetting på 60 og 70-tallet.[1] Ved folketellingen i 2001 var det registrert 7 innbyggere på Lunga.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Haswell-Smith, Hamish (2004). The Scottish Islands. Edinburgh: Canongate. ISBN 1841954543. 
  2. ^ «Number of residents and households in all inhabited islands» (PDF) (engelsk). General Register Office for Scotland. Arkivert fra originalen (PDF) 27. september 2007. Besøkt 26. oktober 2008.