Highland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Highland
Regionen markert med mørkeblått
Geografi
Areal:
- Totalt
- % vann

25 659 km²
? %
Adm. senter Inverness
ISO 3166-2-kode: GB-HLD
ONS-kode: 00QT
Demografi
Befolkning:
- Totalt (29. april 2001)
- Tetthet

208 914
8 / km²

Highland er den største av Skottlands regioner, og den utgjør sammen med de Ytre Hebridene det skotske høylandet. Regionen grenser mot Perth and Kinross, Moray og Argyll and Bute. Den dekker, som navnet sier, en stor del av det skotske høylandet; resten av dette område utgjøres av regionene Highland grenser til, samt Angus og Stirling.

Regionen dekker store deler av de tradisjonelle grevskapene Inverness-shire, Ross-shire og Cromartyshire, samt hele Sutherland, Nairnshire og Caithness og en mindre bit av det nordvestlige Argyllshire.

Highland ble opprettet i 1975, og hadde da åtte distrikter. Ordningen med administrative distrikter ble senere avskaffet, og siden 1996 har hele regionen blitt administrert under ett fra Inverness. På grunn av størrelsen på regionen har man et system med områdekomitéer basert på de tidligere distriktsgrensene.

Mens regionen er den desidert største, omkring fire ganger større enn de neste i rekken, har det en befolkningstetthet på bare 8 / km². Det meste av området er med andre ord ubebodd eller meget tynt befolket.

Loch Ness ligger i Highland.

Geologi[rediger | rediger kilde]

De topografiske hovedinndelingene av Skottland

Se også: Skottlands geologi

Highland ligger nord og vest for Highland Boundary Fault, som går fra Arran til Stonehaven. Denne nordvestlige del av Skottland består vesentlig av eldre bergarter fra kambrium og prekambrium, som ble hevet under den senere den kaledonske fjellkjedefolding. Dette underlaget ble gjennomskåret av mange vulkanske intrusjoner av yngre alder, og restene av disse danner fjellmassiver som Cairngorms og Skye Cuillins. Et betydelig unntak til det over nevnte er fossilførende lag av Old Red Sandstone funnet først og fremst langs Moray Firth kysten og på Orknøyene. Disse bergartene er cirka 400 million år gamle, og ble avsatt i devontiden.[1]

Highland er et fjellandskap og er gjennomskåret av Great Glen riftdal. De høyeste områdene på De britiske øyer finnes her, slik som Ben Nevis med høyeste topp på 1344 meter (4409 ft).

Byer og landsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ McKirdy et al (2007) op cit pages 124-31.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]