Hopp til innhold

Utopia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bokillustrasjon av øya Utopia fra Thomas Mores Utopia (De optimo reipublica statu, degeu insula Utopia) fra 1516
Tresnitt av Ambrosius Holbein fra det tredje latinske opplaget av «Utopia» (Basel, 1518). Nederst til venstre sees Raphael Hythlodaeus som beskriver øya.

Utopia er i moderne språkbruk en betegnelse for det perfekte samfunn («et utopia»). Navnet ble først brukt av engelskmannen Thomas More som tittel på hans verk De Optimo Reipublicae Statu deque Nova Insula Utopia fra ca. 1516, vanligvis omtalt som «Utopia». More konstruerte ordet utopia fra gresk outopia («ingensteds») og eutopia («et godt sted»).

Thomas Mores Utopia

[rediger | rediger kilde]

I sin bok, som opprinnelig ble skrevet på latin, beskriver More Utopia som et rasjonelt organisert samfunn, en republikk hvor all eiendom er felleseie. Utopia har få lover, og ingen advokater. Alle innbyggerne bidrar i fellesskap til jordbruket, men slaver tar seg av rutinearbeidet. Kunnskap og visdom dyrkes, men fellesskapets beste kommer foran moralske vurderinger. Livet er nøye regulert fra vugge til grav, gamle og syke blir eliminert. Underteksten er en kritikk av Mores samtidige England heller enn et alvorlig ment forsøk på å konstruere et perfekt samfunn, slik boken enkelte ganger beskrives.

Liknende begreper

[rediger | rediger kilde]

På norsk brukes det avledede ordet utopi for å beskrive ideen om eller den litterære beskrivelsen av et perfekt samfunn. På engelsk må man gå omveien via adjektivet Utopian (for eksempel a Utopian idea/novel).

Ordet dystopi (fra engelsk Dystopia, første kjente bruk i 1868, et anti-eutopia eller et «ikke-godt» sted) benyttes på norsk som «anti-utopi» eller beskrivelsen av det verst tenkelige samfunn.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]