Benbecula

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Benbecula
Beinn nam Fadhla
Strand på Benbecula
Geografi
ØygruppeYtre Hebridene
Areal 82,03 km² km²
Høyeste punktRuabhal (124 moh.)
Administrasjon
LandSkottlands flagg Skottland
RegionYtre Hebridene
Største bosetningBalivanich
Demografi
Befolkning1 283 (2011)
Befolkningstetthet15,9
Posisjon
Kart
Benbecula
57°26′46″N 7°19′12″V

Benbecula (skotsk-gælisk Beinn nam Fadhla[1] eller Beinn na Faoghla)[2][3] er en øy i Ytre Hebridene i Atlanterhavet, utenfor vestkysten av Skottland. Største tettsted på Benbecula er Balivanich. I henhold til folketellingen i 2011 hadde øya 1283 innbyggere, med en betydelig prosentandel som er romersk-katolske.[4] Den er i sone som er administrert av Comhairle nan Eilean Siar eller the Western Isles Council. Øya er bortimot 12 km fra vest til øst og en tilsvarende distanse fra nord til sør. Den ligger mellom øyene North Uist og South Uist, og er forbundet til begge ved en molo med veg. Benbeculas hovedbosetning og administrative sentrum er Balivanich (skotsk-gælisk: Baile a' Mhanaich, i betydningen «Munkens by»).

I 1746 ble prins Charles Edward Stuart fanget i en storm og tvunget til å gå i land på Benbecula. Befolkningen på øya vennlig innstilt til jakobittenes sak, og smuglet ham av øya til trygghet på Skye, som det heter i sangen «The Skye Boat Song»:[5] «... over the sea to Skye».

Geografi[rediger | rediger kilde]

Øya ligger mellom øyene North Uist og South Uist, og har veiforbindelse til begge øyene. Benbecula lufthavn har daglige flyvninger til Glasgow, Stornoway og Barra. Den største bebyggelsen, Balivanich, er administrativt senter for de tre øyene. Det er også andre bebyggelser på øya, Craigstrome, som ligger på østsiden av øya, og dette er også øyas høyeste punkt, samt Lionacleit og Creagorry. Benbecula vestside er frodig, mens østsiden består av lyngheier, myr og flere viker og fjorder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mac an Tàilleir, Iain (20. august 2008): «Placenames», Scottish Parliament. Arkivert fra originalen (PDF) den 25. desember 2010
  2. ^ «Benbecula – Beinn na Faoghla», Ainmean-Àite na h-Alba – Gaelic Place-Names of Scotland – Database. Arkivert fra originalen den 7. juni2015.
  3. ^ «Benbecula», Am Faclair Beag – Scottish Gaelic Dictionary.
  4. ^ National Records of Scotland (15. august 2013): "Appendix 2: Population and households on Scotland's Inhabited Islands" (PDF). Statistical Bulletin: 2011 Census: First Results on Population and Household Estimates for Scotland Release 1C (Part Two) Arkivert 23. februar 2014 hos Wayback Machine. (PDF) (Report). SG/2013/126.
  5. ^ Ella Roberts «The Skye Boat Song», YouTube

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]