Eigg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Canna
Eige
Geografi
PlasseringAtlanterhavet
ØygruppeSmall Isles
Indre Hebridene
Areal 30,49 km²
Lengde 9 kilometer
Bredde 5 kilometer
Høyeste punktAn Sgurr (393 moh.)
Administrasjon
LandSkottlands flagg Skottland
RegionHighland
Største bosetningCleadale
Demografi
Befolkning107 (2019)
Befolkningstetthet2,7
Posisjon
Kart
Eigg
56°54′00″N 6°10′00″V

Eigg (skotsk-gælisk Eige; uttales egg) er en øy i øygruppen Small Isles Indre Hebridene på vestkysten av Skottland. Eigg ligger sør før øya Skye, og nord for halvøya Ardnamurchan. Øya er ni kilometer fra nord til sør, og fem kilometer fra øst til vest. Med sine 30,49 km² Eigg den nest største øya i øygruppa Small Isles, etter Rùm.

Den største bosettinga på Eigg er Cleadale på nordkysten av øya. Den er kjent for sin kvartsstrand, som kalles «den syngende stranden» på grunn av lyden som kommer når man går på den. Det går ferjer fra Galmisdale på sørkysten av øya til Canna, Rùm og Muck, og til Mallaig på fastlandet. Eigg genererer praktisk talt all sin elektrisitet ved å bruke fornybar energi.[1][2] Midten av øya består av et platå med en myr, som ligger på 400 moh. Denne er rik på lundefugl.

Eigg har vært eid av Isle of Eigg Heritage Trust siden 1997, som et fellesskapseierskap; en annen interessent, Scottish Wildlife Trust, forvalter øya som et naturreservat.[3] I april 2019 diskuterte National Geographic øya i en nettartikkel, og estimerte befolkningen til 107 og gjennomsnittlig antall årlige besøkende til 10 000.[4]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Utsikt mot Eigg fra ferga til Mallaigh.

Adomnán, abbed av Iona, kalte øya for Egea insula i sin Vita Columbae (ca. 700 e.Kr.). Andre historiske navn, flere i kun avvikende skrivemåte, har vært Ega, Ego, Ege, Egge, Egg og Eige. En studie fra 2013 antydet to opphav: gælisk eig, som betyr «hakk», eller norrønt egg eller eggjar, som betyr «en skarp kant på et fjell», benyttet som beskrivelse av terrenget, jord- eller fjellrygg, også kant på land eller i sjøen. Det kommer fra ei indoeuropeisk rot, *ak-, være skarpt».[5] som i landsbyen Egge i Sogn og Fjordane eller Egge ved Steinkjer.[6] Egge finnes også i flere norske gårdsnavn på Østlandet.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 60 Minutes (US TV series), 26. november 2017
  2. ^ «The 20 most beautiful islands to visit in Scotland», Condé Nast Britain 2022
  3. ^ «History A Snapshot of the Small Isles History» Arkivert 18. april 2021 hos Wayback Machine., Visit Small Isles
  4. ^ «Visit a wild and beautiful Scottish island owned by its residents», National Geographic
  5. ^ a b Sandnes, Jørn & Stemshaug, Ola, red. (1997): Norske stadnamnleksikon, Det Norske Samlaget, 4. utg., s. 129.
  6. ^ Broderick, G. (2013): «Some Island Names in the Former 'Kingdom of the Isles': A Reappraisal» Arkivert 8. april 2015 hos Wayback Machine. (PDF), The Journal of Scottish Name Studies 7:1-28.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]