Jura (Skottland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jura
Diùra
Satellittbilde av Jura. Foto:NASA
Satellittbilde av Jura. Foto:NASA
Geografi
Plassering Atlanterhavet
Øygruppe Indre Hebridene
Areal 365,43 km²
Lengde 44,5 km
Bredde 12 km
Høyeste punkt Beinn an Òir (785)
Administrasjon
Skottland Skottland
region Argyll and Bute
Største bosetning Craighouse
Demografi
Befolkning 188 (per 2001)
Plassering
Jura

Jura (engelsk: Isle of Jura, gælisk: Diùra hør ) er en øy i Atlanterhavet, på vestkysten av Skottland i øygruppen indre Hebridene. Navnet kommer av norrønt dyr-ey, Dyrøy. Administrativt tilhører øya den skotske regionen Argyll and Bute. Nærmere lokalisert ligger Jura vest for fastlandet ved Kintyre og Inveray, nordøst for Islay og sør for Firth of Lorn og øya Mull. Rett nord for Jura ligger den lille øya Scarba, og i sundet mellom øyene oppstår en sterk tidevannsstrøm kjent som Corryvreckan. Øya er definert som National Scenic Area.

Øya har et areal på 365,43 km², og er med det den åttende største øya i Skottland (den femte største i Hebridene).[1] Øya er fjell-lendt, og det høyeste punktet er Beinn an Òir (gælisk for «fjell av gull») som er 785 meter over havet. Det er et av tre fjell som i fellesskap er kjente som Paps of Jura, de andre to er Beinn Shiantaidh (755 moh.) og Beinn a' Chaolais (734 moh.). Fjorden Loch Tarbert deler nesten øya i to midt på. Øya er for det meste kledt av heier med lyng, gras og myrområder, med mindre arealer av løvskog. Den har en meget stor bestand av hjort som beiter sammen med sauer og storfe på heiene, og et nokså rikt fugleliv. Et annet faunamessig særtrekk er at hoggormen er svært tallrik på disse heiene. I de mange buktene og vikene langs kysten treffer man ofte på steinkobbe og oter.

I 2001 hadde Jura en befolkning på 188 innbyggere fordelt på 89 husstander.[1] De aller fleste av innbyggerne bor i landsbyen Craighouse på østkysten. Her ligger øyas eneste hotell, butikk og kirke, og her ligger også destilleriet som produserer single malt whisky-merket Isle of Jura.

George Orwell bodde på Jura de tre siste årene av sitt liv, og her fullførte han romanen 1984 i tidsrommet 1947-48.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b General Register Office for Scotland (28. november 2003). «Occasional Paper No 10: Statistics for Inhabited Islands». Besøkt 31. oktober 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]