Tay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Elven Tay sett østover fra Perth

River Tay er en elv som flyter 193 km og er den lengste elven i Skottland, og drenerer det meste av sydlige Skottland. Kilden til Tay er fjellet Ben Lui, kun 13 km fra vestkystbyen Oban, men vannet flyter gjennom Perthshire til nordsjøen, rundt 160 km øst.

Elven har flere navn; i den første delen blir den kalt for Connonish, deretter Fillan og deretter skifter navnet igjen til Dochart inntil den flyter inn i innsjøen Loch Tay ved Killin.

Elven kommer til syne igjen fra Loch Tay ved Kenmore og flyter derfra til Perth hvor det fra historisk tid var det laveste krysningspunktet for elven. Nedenfor Perth blir elven tidevann og går ut i Firth of Tay. Den største byen langs elven er Dundee som ligger på nordsiden av Firth.

De største bielvene til Tay er Almond, Isla, Braan, Tummel og Lyon. Akkurat som Spey, Dee og Tweed, er Tay en berømt lakseelv.

Tayside

Tayside (Skotsk-gælisk: Taobh Tatha) var en egen administrativ region i Skottland i perioden 15. mai 1975 til 31. mars 1996. Den er nå delt i de tidligere distriktene Perth and Kinross, Angus og Dundee.