Barra (Skottland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Barra

Barra (gælisk Eilean Bharraigh) er sammen med Vatersay (Eilean Bhatarsaigh) den sørligste av de befolkede øyene på Ytre Hebridene i Skottland. Den er knyttet til Vatersay med en molo. Befolkningen på 1078 (folketellingen 2001) er gælisk-talende. Castlebay (Bàgh a' Chaisteil) er den største landsbyen på øya. Den har fått navnet etter slottet som ligger i bukta, Kisimul Castle. Øya og Kismul Castle har vært sete for klanen MacNeil og Parlamentsmedlemmet Angus MacNeil kommer fra Barra, hvor han var sauebonde. Han representerer Scottish National Party og vant setet ved valget i 2005.

Vestsiden av øya har fine, hvite strender. På østsiden ligger Barra flyplass på Cockle Strand med en rullebane som er avhengig av tidevannet. Fly kan bare lande på den skjellsandkledte stranda ved lavvann. Fra Castlebay går det ferje til Skottland og til South Uist (Uibhist a' Deas)

I 1949 ble filmen Whiskey Galore! spilt inn på Barra. Filmen er basert på en roman med samme navn av Sir Compton Mackenzie, som bodde på øya. Mackenzie er også forfatteren bak boken som danner grunnlaget for TV-serien Kar for sin kilt.Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]