Harris (Hebridene)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 57°53′55″N 06°48′27″V

(Isle of) Harris
Na Hearadh
Geografi
Plassering Atlanterhavet
Øygruppe Hebridene
Areal ca 500 km² km²
Høyeste punkt Clisham (799 moh.)
Administrasjon
Skottland Skottland
Region Ytre Hebridene
Demografi
Befolkning 1 984 (per 2001)
Plassering
(Isle of) Harris

Harris (skotsk gælisk: Na Hearadh hør ) er den sørlige delen av øya Lewis og Harris, som er den største øya i Hebridene på vestkysten av Skottland. Trass i at Harris ofte omtales som Isle of Harris (øya Harris), er det altså ikke en egen øy etter geografisk definisjon.

Strand på den sørlige delen av Harris.
Clisham, det høyeste fjellet på Harris.

Harris omfatter vel en fjerdedel (ca. 500 km²) av Lewis og Harris, som er den tredje største av De britiske øyer etter Storbritannia og Irland. Den nordlige og største delen kalles Lewis. Grensen mellom Harris og Lewis går fra bunnen av fjorden Loch Reasort på vestkysten til fjorden Loch Shiphoirt på østkysten.

Harris deles også i den nordlig og sørlig del, ved den smale eidet ved Tarbert. Tarbert er også det største tettstedet på Harris. Ved folketellingen i 2001 hadde Harris 1 984 innbyggere.[1] Andre større tettsteder er Rodel og Leverburgh.

Harris, og da særlig den nordlige delen, består for det meste av fjelllandskap, med 30 topper som er over 300 meter over havet. Det høyeste fjellet er Clisham som er 799 moh. Dette er også det høyeste fjellet på de ytre Hebridene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Comhairle nan Eilean Siar. «Island Populations» (engelsk.). Arkivert fra originalen 13. november 2004. Besøkt 9. november 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]