Harris (Hebridene)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Isle of) Harris
Na Hearadh
Geografi
PlasseringAtlanterhavet
ØygruppeHebridene
Areal ca. 500 km²
Høyeste punktClisham (799 moh.)
Administrasjon
LandStorbritannia
RegionYtre Hebridene
Demografi
Befolkning1 984 (2001)
Posisjon
Kart
Harris
57°55′17″N 6°49′46″V

Harris (skotsk gælisk: Na Hearadh hør) er den sørlige delen av øya Lewis og Harris, som er den største øya i Hebridene på vestkysten av Skottland. Trass i at Harris ofte omtales som Isle of Harris (øya Harris), er det altså ikke en egen øy etter geografisk definisjon.

Strand på den sørlige delen av Harris.
Clisham, det høyeste fjellet på Harris.

Harris omfatter vel en fjerdedel (ca. 500 km²) av Lewis og Harris, som er den tredje største av De britiske øyer etter Storbritannia og Irland. Den nordlige og største delen kalles Lewis. Grensen mellom Harris og Lewis går fra bunnen av fjorden Loch Reasort på vestkysten til fjorden Loch Shiphoirt på østkysten.

Harris deles også i den nordlig og sørlig del, ved den smale eidet ved Tarbert (An Tairbeart). Tarbert er også det største tettstedet på Harris. Ved folketellingen i 2001 hadde Harris 1 984 innbyggere.[1] Andre større tettsteder er Rodel (Roghadal) og Leverburgh (An t-Òb).

Harris, og da særlig den nordlige delen, består for det meste av fjellandskap, med 30 topper som er over 300 meter over havet. Det høyeste fjellet er Clisham (An Cliseam) som er 799 moh. Dette er også det høyeste fjellet på de ytre Hebridene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Comhairle nan Eilean Siar. «Island Populations» (engelsk.). Arkivert fra originalen 13. november 2004. Besøkt 9. november 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]