Small Isles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 56°58′N 06°16′V

Small Islands
Na h-Eileanan Tarsainn
Øyene Eigg (nærmest) og Rùm sett fra fsatlandet
Øyene Eigg (nærmest) og Rùm sett fra fsatlandet
Geografi
Plassering Atlanterhavet
Øygruppe Indre Hebridene
Antall øyer 6
Større øyer Rùm, Eigg, Canna, Muck
Areal 157 km²
Høyeste punkt AskivalRùm (812)
Administrasjon
Skottland Skottland
Region Highland
Demografi
Befolkning 131 (per 2001)
Plassering
Small Islands

Small Islands (skotsk gælisk: Na h-Eileanan Tarsainn) er en liten øygruppe innenfor de indre Hebridene, i Atlanterhavet vest for Skottland. Øygruppa ligger sør for øya Skye, og nord for øyene Coll og Mull og nordvest av Skottlands vestligste punkt Ardnamurchan. Administrativt tilhører den regionen Highland. Det gæliske navnet Na h-Eileanan Tarsainn oversettes til engelsk som «cross islands», og refererer til at øyene ligger mellom Morar på fastlandet og Uist.[1]

Øyene har et samlet areal på 157 km².[2] Den største øya i øygruppa er Rúm som er 108 km²[2], så følger Eigg, Canna, Muck, Sanday og Hyskeir. Eigg og Muck ligger nærmest fastlandet, vest for disse Rúm og lengst vest Canna og Sanday som har landforbindelse med hverandre. Hyskeir ligger vel 10 km sørvest for Canna, og regnes ikke alltid med til øygruppen.

Alle øyene unntatt Hyskeir er bebodde, med et samlet innbyggertall på 131 i 2001.[2] Eigg har det største innbyggertallet med 67.

Det høyeste punktet på øyene er fjellet Askival på Rùm, 812 meter over havet.

Historisk sett tilhørte Canna, Rúm og Muck grevskapet Argyll, mens Eigg var del av Inverness-shire.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Iain Mac an Tailleir (2003). «Ainmean-àite le buidheachas do dh' Iain Mac an Tailleir» (pdf) (engelsk). Pàrlamaid na h-Alba (den skotske parlamentet). Besøkt 9. september 2009. 
  2. ^ a b c «Number of residents and households in all inhabited islands» (PDF) (engelsk). General Register Office for Scotland. Besøkt 26. oktober 2008.