Hopp til innhold

Sutherland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sutherland slik det ble avgrenset i 1890.

Sutherland (gælisk Cataibh) er et administrativt område for rådet Highland i Skottland, en valgkrets i nordlige Skottland og stattholderområde i Skottland.

Sutherlands etymologi[rediger | rediger kilde]

Sutherland er avledet fra det norrøne Súðrland (= Sørlandet). De norske innflytterne refererte til Hebridene som Súðreyjar (= Sørøyene) ved at begge lå sør for Norge og ikke minst Orknøyene, Shetlandsøyene (Hjaltlandsøyene) og Færøyene.

Det gæliske navnet Cataibh kan bli benyttet for hele landet, men ble tradisjonelt kun benyttet for det sørøstlige området, og Dùthaich MhicAoidh (= MacKays fylke) for nordvestlige området. Sistnevnte ble noen ganger referert til som fylket Reayengelsk. Cataibh kan være avledet fra Cat People (= Kattefolket), slik det første elementet «Cat» er «Cait» i Caithness. Det skotsk gæliske navnet for Caithness er derimot Gaillaibh, hvilket betyr De fremmedes land, eller indirekte Nordmennenes land.

Dagens Sutherland[rediger | rediger kilde]

Sutherland var tidligere et fylke med lokalt styre inntil 1975. Fylket hadde sitt eget fylkesråd fra 1890 til 1975, og navnet var også brukt for et distrikt i Highlandsregionen (1975 til 1996), og valgkretsen Sutherland for Det britiske parlamentet (1708 til 1918). Sutherlands grenser er ikke identiske i alle de øvrige sammenhengene.

Fylket har fylket Caithness i nord og øst, og fylket Ross og Cromarty i sør.

I 1975 ble fylket delt mellom de nye administrative distriktene ved navn Sutherland og Caithness med et område rundt Stathnaver som ble en del av distriktet Caithness (som også inkluderte området for fylket Caithness). Imidlertid ble grensene mellom distriktene kort tid etter tegnet opp på nytt for å følge de tilsvarende som var mellom fylkene.

Distriktet tilhørte til et to-lagssystem av lokalt styre, med lokale styringsfunksjoner delt mellom distriktsrådet og Highlands regionale råd. I 1996 fikk regionen en felles autoritet og distriktet ble nedlagt, men det felles rådet for Highland fortsatte å bruke navnet for det administrative området.

Det administrative området består for nåværende av seks valgkretser som hver velger et kommunestyremedlem. En valgkrets for Tongue og Farr, inkludert landsbyen Reay, er derimot innenfor fylket Caithness. Nye grenser er planlagt for den neste runden med lokale valg i 2007.

Valgkretsen består av fylket unntatt den parlamentariske burghen Dornoch.

Sutherland (ved en hvilken som helst definisjon) er svært sparsommelig befolket. Dets eneste burgh er landsbyen Dornoch. Andre botsetninger inkluderer Lairg, Brora, Durness, Tongue, Golspie, Helmsdale, Lochinver og Kinlochbervie.

Valgkretsen[rediger | rediger kilde]

Sutherland-valgkretsen for Underhuset til Det britiske parlamentet representerte fylket fra 1708 til 1918. På samme tid var derimot fylkesbyen Dornoch representert som en komponent for valgkretsen av de nordlige burgher.

I 1918 var Sutherland-valgkretsen og Dornoch slått sammen til den nye valgkretsen Caithness og Sutherland. I 1997 ble Caithness og Sutherland slått sammen til Caithness, Sutherland og Easter Ross.

Valgkretsen for det skotske parlamentet ble opprettet i 1999, bestående av Caithness, Sutherland og Easter Ross, og har grenser som er noe ulike fra de tilsvarende som gjelder valgkretsen til Underhuset. I det skotske parlamentet er Sutherland også representert som en del av Høylandenes og Øyenes valgregion.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]