Muck (Skottland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Muck
Eilean nam Muc
Havna i Port Mòr
Geografi
PlasseringAtlanterhavet
ØygruppeHebridene
Small Isles
Areal 5,59 km² km²
Lengde 4 kilometer
Bredde 2 kilometer
Høyeste punktBeinn Airein (137 moh.)
Administrasjon
LandSkottlands flagg Skottland
RegionHighland
Største bosetningPort Mòr
Demografi
Befolkning27 (2011)
Posisjon
Kart
Muck
56°50′03″N 6°14′56″V

Muck (skotsk gælisk: Eilean nam Muc) er en øy i Indre Hebridene på vestkysten av Skottland. Muck er den minste av de fire større øyene i øygruppa Small Isles, med et areal på 5,59 km². Øya ligger sørvest for Eigg, nordvest for halvøya Ardnamurchan og nordøst for Coll. Det høyeste punktet på øya er Beinn Airein sørvest på øya, 137 meter over havet.

Ved folketellingen i 2011 var det registrert 27 fastboende på øya.[1] De aller fleste av disse bodde i havna Port Mòr sørøst på øya. Det er også et bebodd gård ved Gallanach nord på øya. Muck har daglig fergeforbindelse på Mallaig på fastlandet og de andre bebodde øyene i Small Isles: Eigg, Rùm og Canna/Sanday. I sommersesongen er det også båtforbindelse med Arisaig på fastlandet.

I dag brukes mye av øya til beite for sauer. Beboere bruker ull til å lage tepper og klær.[2] Det er flere fornminner og noen fasiliteter for besøkende. De få innbyggerne betjenes av en enkelt skole, Muck Primary School & Nursery.[3] Øya eies av MacEwen-familien.[4] Muck er kjent for sin store bestand av sel. I farvannene rundt Muck er det mange niser.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet på øya kan stamme fra det gæliske ordet Mouach,[5] som betyr svin. I 1785 tok James Boswell, skotsk forfatter, advokat og Samuel Johnsons biograf, dette for til at navnet på øya betydde Sow's Island, på norsk «Purkeøya».[6] Det er idag antatt å referere til det høye antallet niser rundt øya, et dyr som historisk ble kalt for mereswine. Lairden i Boswells område mislikte dette, særlig ettersom det betydde at han ville bli referert til Muck, noe som også kan bety møkk og gjødsel på engelsk. Han forsøkte deretter å overtale Samuel Johnson og Boswell til at det autentiske navnet var «Isle of Munk» («Munkeøya»).[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ National Records of Scotland (15. august 2013): «Appendix 2: Population and households on Scotland's Inhabited Islands» (PDF). Statistical Bulletin: 2011 Census: First Results on Population and Household Estimates for Scotland Release 1C (Part Two) Arkivert 23. februar 2014 hos Wayback Machine. (PDF) (Report). SG/2013/126.
  2. ^ «The 20 most beautiful islands to visit in Scotland», Condé Nast Traveller
  3. ^ «Isle of Muck – Small Isles», Scotlandinfo
  4. ^ «A Snapshot of the Small Isles History» Arkivert 18. april 2021 hos Wayback Machine., Visit Small Isles
  5. ^ På moderne gælisk er det stavet Muc
  6. ^ a b Johnson (1792) s. 96

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Muck (Skottland) hos Wikivoyage (en) Muck, Scotland – kategori av bilder, video eller lyd på Commons