Hopp til innhold

Flannan Isles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flannan Isles
Na h-Eileanan Flannach
Fyret på Eilean Mòr
Geografi
PlasseringAtlanterhavet
ØygruppeHebridene
Antall øyer13
Større øyerEilean Mòr, Eilean Tighe, Eilean a' Ghobha, Roairearn, Soraid
Areal 0,5 km² km²
Høyeste punktEilean Mór (88 moh.)
Administrasjon
LandSkottlands flagg Skottland
RegionHighland
Demografi
Befolkning0
Posisjon
Kart
Flannan Isles
58°17′00″N 7°35′00″V

Flannan Isles (skotsk gælisk: Na h-Eileanan Flannach hør er en liten øygruppe i Atlanterhavet, på vestkysten av Skottland. De er også kjent på engelsk som Seven Hunter Islands. Øyene ligger 34 km nordvest for Gallan HeadLewis og Harris i Hebridene.[1]

kart over øyene med profil, fra 1898

Øyene er fordelt i tre grupper av mindre øyer. Lengst vest ligger Eilean a' Ghobha, Roairearn og Bròna Cleit. I øst ligger Eilean Mòr, Eilean Tighe, Hamasgeir, Làmh an Sgeire Mòire, Làmh a' Sgeire Bheag, Dearc na Sgeir og Gealtaire Beag. Sør for Eilean Mòr gruppen ligger Soraigh, Sgeir Toman og Sgeir Righinn. Alle disse holmene er omgitt av mindre navnløse klippeskjær.

På den største øya, Eilean Mòr, ligger et fyr. Siden dette ble automatisert i 1971 har det ikke bodd mennesker på øyene.

Flannan Isles og fyret på Eilean Mòr er kjente som åstedet for en mystisk forsvinning i 1900. Dampskipet Archtor passerte øyene 15. desember, og oppdaget at fyret ikke var tent. Dette ble rapportert, og da en båt med avløsningsmannskap ankom 26. desember fant de fyret tomt. Det var ikke spor av de tre fyrvokterne som hadde vært på øya, og det var tegn til at fyrbygnigen hadde blitt forlatt i all hast.[2] Dette ga opphav til flere spekulasjoner og teorier, blant de mer fantasifulle at fyrvokterne hadde blitt tatt av et sjøuhyre eller bortført av utenlandske spioner. Den offisielle granskningen konkluderte med at de hadde blitt skylt på havet av en stor bølge.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Ornance survey kart[død lenke]
  2. ^ «Transcripts from documents related to the Flannan Isles mystery». Arkivert 6. januar 2009 hos Wayback Machine. Museum of Scottish Lighthouses. Besøkt 6. november 2008.