Mull (Skottland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 56°27′N 5°55′V

Mull
Muile
Havna i Tobermory, det største tettstedet på Isle of Mull
Havna i Tobermory, det største tettstedet på Isle of Mull
Geografi
Plassering Atlanterhavet
Øygruppe Hebridene
Areal 875 km²
Høyeste punkt Ben More (966)
Administrasjon
Skottland Skottland
Region Argyll and Bute
Største by Tobermory (800)
Demografi
Befolkning 2700 (per 2001)


Mull (eng. Isle of Mull, MuileSkotsk-gælisk) er en øy i Hebridene utenfor vestkysten av Skottland. Den er den nest største øya i de Indre Hebridene og ligger i regionen Argyll and Bute. Det største tettstedet på øya er Tobermory, blant annet kjent for sin fargerike bebyggelse.

Natur og miljø[rediger | rediger kilde]

Mulls kystlinje er 480 km lang, og landskapet på øya består hovedsakelig av lynghei, men også noe skog og myrområder. Øya har noen få topper; den høyeste er Ben More på 966 moh. Kystlinjen er sterkt innbuktet, med tallrike grunne bukter. Klimaet er fuktig, med mye regn og tåke til alle årstider.

Mull har over 250 fuglearter, inkludert havørnen, som ble satt ut på ny på naboøya Rùm og som deretter emigrerte til Mull. Kongeørn og myrhauk er også forholdsvis vanlige på øya. Av pattedyr er hjort og oter nokså tallrike, og noen områder har bestander av forvillede geiter. I havområdene rundt øya finner man blant annet vågehval, niser og delfiner. Her ligger det også betydelige sjøfuglkolonier på flere øyer, særlig øygruppen Treshnish Isles.

Historie[rediger | rediger kilde]

Øya har trolig vært bebodd siden kort etter siste istid, og det finnes mange fornminner fra bronsealderen og jernalderen. I middelalderen lå øya under Lordship of the Isles, senere (fra 1493) ble den kontrollert av klanen MacLean, med sete på Duart Castle, og deretter klanen Campbell. Befolkningen var oppe i ca. 10 000, men ble redusert til 3000 under avfolkningen av det skotske høylandet kjent som the Highland Clearances på 1800-tallet, forsterket av en ødeleggende tørråte-epidemi på de viktige potetene i 1846.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Jordbrukets betydning er sterkt redusert, men store deler av øya brukes fortsatt til beiting av sauer og storfe. Fiske var tidligere viktig, men er nå av liten betydning. Turisme har blitt svært viktig, og øya markedsføres gjerne som Storbritannias betydeligste villmark. Det finnes hoteller i mange landsbyer og tallrike små pensjonater. Det organiseres også mange slags turer, gjerne for å se etter øyas rike dyreliv. Tobermory er kjent i Storbritannia fra barne-TV-serien Balamory, som har gått i mange år på BBC. Dette drar en god del turister. Andre betydelige turistattraksjoner er slottene Duart Castle og Torosay Castle. Det sistnevnte særlig kjent for sitt storslagne hageanlegg.

Landsbyer og bosetninger på Mull[rediger | rediger kilde]

Tobermory er den eneste landsbyen av noen størrelse på øya.