Bygg (korn)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bygg
Bygg - (6-radsbygg)
Bygg - (6-radsbygg)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hordeum vulgare
L.
Norsk(e) navn: bygg
Hører til: bygg,
grasfamilien,
Poales
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: opprinnelig fra Midtøsten

Bygg (Hordeum vulgare) er en plante i byggslekten av gressfamilien med spiselige frø som blir brukt til mat for mennesker og dyr og som malt i ølproduksjon. Bygg er lett å kjenne på den lange snerpen som stikker ut på hvert korn.

Historie[rediger | rediger kilde]

Foredlet bygg H. vulgare stammer fra en vill slektning (Hordeum spontaneum), som fortsatt kan finnes i Midtøsten i dag. Bygg er av de eldste kulturplantene vi har og ble foredlet fram omkring 9–8000 f.Kr. på samme tid som de gamle hvetesortene enkorn og emmer.

Botanikk[rediger | rediger kilde]

Bygg er diploid (2n=14 kromosomer). Akset er karakteristisk og lett gjenkjennelig med snerp på hvert korn. Inneragnene er sammenvokst med kornet og må fjernes før det kan males. Bygg finnes både som ettårig og som vinterettårige sorter (vår- og høstbygg).

Byggsortene kan deles inn etter antallet rader med korn i akset. Det finnes sorter med to, fire og seks rader, men i Norge dyrkes det kunn to- og seksradsbygg. De tre gruppene av byggsorter har ulike agronomiske egenskaper og bruk.

Bygg

Toradsbygg er den opprinnelige formen og har generelt det laveste innholdet av protein. Toradsbygg har opp til en uke lenger veksttid enn de seneste seksradssortene. Toradsbygg egner seg best til malting på grunn av lavt proteinnivå og brukes i ølbrygging.

Bruk og betydning[rediger | rediger kilde]

Bygg dyrkes i all hovedsak til dyrefôr, til malt i øl- og whiskeyproduksjon og i noen grad til mel og gryn. I Norge blir f.eks. byggmel brukt som ingrediens i blant annet vaffelrøre og raspeballer.

På verdensnivå utgjør bygg den 5. største kulturen både i areal og i mengde. I Norge er vårbygg det mest dyrkede kornarten på grunn av sin relativt korte veksttid (omkring 100 dager) og kan dyrkes i de fleste områder.

Dyrking[rediger | rediger kilde]

Bygg er relativt næringskrevende, spesielt i buskingsfasen, på grunn av sin korte veksttid. Den trives på de fleste jordtyper, men kan trenge vanning på lett jord. Bygg er svært hardfør med tanke på temperatur og saltinnhold i jorda, men tåler dårlig lav pH.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]