Scarba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Scarba
Scarba1.JPG
Utsikt mot Scarba fra Luing
Geografi
PlasseringAtlanterhavet
Øygruppe Indre Hebridene
Areal 14,74 km²
Lengde 5 kilometer
Bredde 4 kilometer
Høyeste punktCruach Scarba (449)
Administrasjon
LandSkottland Skottland
regionArgyll and Bute
Demografi
Befolkning(2022)
Posisjon

Scarba
56°10′34″N 5°43′24″V

Scarba (skotsk-gælisk: Sgarba) er en øy på vestkysten av Skottland. Administrativt er den del av regionen Argyll and Bute. Scarba ligger i Indre Hebridene, like nord for Jura. Øst for Scarba ligger Slate Islands og det skotske fastlandet, og nord og vest for øya ligger Firth of Lorn.

Scarba er formet er formet som en rund og forholdsvis bratt haug. Den har et areal på 14,74 km², og øyas høyeste punkt er Cruach Scarba som er 449 meter over havet. I klassifiseringssystemet for fjell på De britiske øyer er Cruach Scarba en marilyn. Scarba har ikke hatt fast bosetting siden 1960-tallet, men det ligger noe bebyggelse ved Kilmory Lodge på østsiden av øya.

Øya var eid av Richard Hill, 7.baron Sandys, og den har ikke vært fast bebodd siden 1960-tallet.[1]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Stesnavnet Scarba er avledet fra norrønt, men betydningen adskiller blant forskerne: det kan enten bety «skarpt, steinete, kupert terreng»[1] eller «Skarvøy».[2]

Natur[rediger | rediger kilde]

Vestkysten av Scarba med malstrømmen Corryvreckan.

Øya er dekket av lyng-vegetasjon, og brukes til beitemark. Det er en stor bestand av hjort på øya. Kilmory Lodge brukes sesongmessig som en jakthytte. Scarba betjenes ikke av noen offentlige ferger, men besøkende kan få tilgang fra Craobh Haven eller Crinan Harbor etter avtale med lokale båtførere.

Sundet mellom Scarba og Jura kalles Corryvreckan, her danner sterk tidevannsstrøm den tredje sterkeste malstrømmen i verden.[3] Scarba, den mindre naboøya Lunga og holmene kjent som Garvellachs utgjør tilsammen verneområdet Scarba, Lunga and the Garvellachs National Scenic Area.

Den grove toppryggen kan nås fra havnen i nordenden, hvorfra et kjøretøyspor fører opp forbi Kilmory Lodge til en høyde på omtrent 200 meter. Etter det er det ingen stier eller godt definerte ruter, og terrenget blir ulendt og myrete. Øya stiger bratt til en topp (Cruach Scarba) på 449 meter. Et sylindrisk trianguleringspunkt markerer den høyeste av flere topper, som er omgitt av flere små innsjøer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Haswell-Smith (2004) s. 60
  2. ^ Mac an Tàilleir (2003) s. 104
  3. ^ The Corryvreckan Whirlpool – Scotland's maelstrom

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Medier relatert til Scarba i Wikimedia Commons