Jakobittene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Yorks hvite rose
James Francis Edward Stuart (Jakob III og VIII), The Old Pretender, med jakobittenes blå bånd
Kardinal Henry Benedict Maria Clement Stuart (Henrik IX og I)

Jakobittene er den politiske bevegelsen som arbeider for restaurasjon av huset Stuart og deres rettmessige etterkommere som konger av England og Skottland, også etter 1707, da disse ble forent til Storbritannia. Bevegelsen tar sitt navn etter Jakob II av England, og var et svar på avsettelsen av Jakob i 1688. Huset Stuart bodde på kontinentet etter dette, og forsøkte tidvis å gjenvinne tronen med hjelp fra Frankrike og Spania. Jakobittene hadde sin største støtte i Irland og Skottland, særlig høylandene. De hadde også en viss støtte i deler av England og Wales. Rojalister støttet jakobittene fordi de mente parlamentet ikke hadde noen myndighet til å blande seg i den kongelige suksesjon, og mange katolikker så frem til at katolisismens stilling ville bli gjenopprettet når det kom en katolsk monark på tronen. I Skottland ble jakobittenes sak en del av det gamle klansystemets siste krampetrekninger, og ble et varig romantisk minne. Jakobittenes emblem er Yorks hvite rose, og den hvite roses dag feires den 10. juni, fødselsdagen til Jakob III og VIII i 1688.

Jakobittiske arvinger til tronene i England, Skottland, (Frankrike) og Irland[rediger | rediger kilde]

Siden Henriks død har ingen av de jakobittiske arvingene faktisk aktivt gjort krav på tronen. De er, med sine jakobittiske regentnavn:

1Maria III/II og Maria IV/III nummereres slik fordi noen jakobitter anser Elisabeth I av England som illegitim, og derfor anser Maria av skottene som den rettmessige dronningen av England fra Maria Is død.

Fremtidige arvinger[rediger | rediger kilde]

Arvingen av Frans av Bayern er hans yngre bror

  • Prins Max av Bayern, hertug i Bayern. Deretter hans datter
  • Sophie av Bayern, arveprinsesse av Liechtenstein. Deretter hennes eldste sønn
  • Prins Joseph Wenzel av Liechtenstein, født 24. mai 1995 i London. Han er den første jakobittiske arving til den britiske tronen født på de britiske øyer siden Jakob III og VIII, The Old Pretender, i 1688. Joseph Wenzel vil samtidig i fremtiden bli fyrste av det suverene fyrstedømmet Liechtenstein.