Lochnagar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Lochnagar (skotsk gælisk Cac Càrn Beag eller Beinn Chìochan) er et fjell i Grampianfjellene i Skottland. Det befinner seg omkring åtte km sør for Dee i Aberdeenshire.

Navnet kommer fra Lochan na Gaire, som betyr «den lille innsjøen med bråkete lyd» og er navnet på en innsjø rett ved fjellet. Toppen har på gælisk det lite flatterende navnet Cac Càrn Beag, «liten varde av avføring». Man bruker ofte i stedet det alternative navnet Beinn Chìochan, «brystfjellet».

Det mest kjente trekket ved fjellet er en nordvendt botn. Rundt denne finner man flere topper, både hovedtoppen og flere subsidiære. Fjellet er en munro, og er et populært mål for fjellvandrere. Den vanligste ruten til toppen er fra Glen Muick. Det er ofte dårlig sikt på toppen, og platået er farlig fordi det er vanskelig å få overblikk over hvor de bratte klippene på nordsiden starter.

Fordi fjellet er et hekkested for boltit har det fått status som Special Protection Area.

Referanser til fjellet[rediger | rediger kilde]

I nærheten av Balmoral Castle, på sørsiden av Dee, ligger et whiskydestilleri som produserer Royal Lochnagar Single Malt.

Fjellet ligger innenfor den kongelige eiendommen Balmoral. Fjellet er settingen for barnehistorien Old Man of Lochnagar, som opprinnelig ble fortalt av prins Charles til hans yngre brødre Andrew og Edward. Historien ble utgitt i 1980, og overskuddet går til The Prince's Trust.

Under første verdenskrig fikk et enormt krater skapt av en mineeksplosjon ved Somme navnet Lochnagar.

Lord Byron skrev et dikt han kalte «Lochnagar», og senere har det blitt skrevet en sang basert på dette.