Treshnish Isles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Treshnish Isles
Eileanan Treisinis
UK Treshnish.PNG
Kart over Argyll and Bute, Treshnish Isles ligger vest for Mull
Geografi
PlasseringAtlanterhavet
Øygruppe Hebridene
Antall øyer8
Større øyerBac Mòr, Lunga, Fladda
Areal 1,28 km²
Høyeste punktCruachan (103)
Administrasjon
LandSkottland Skottland
RegionArgyll and Bute
Demografi
BefolkningIkke bebodd siden 1857
Posisjon

Treshnish Isles
56°29′49″N 6°25′05″V

Treshnish Isles er en gruppe av små øyer i Hebridene på vestkysten av Skottland.

Treshnish Isles ligger i de indre Hebridene, ca. 10 km vest for Isle of Mull. Øygruppen består av tre større øyer og en del mindre skjær og båer. Øyene er nå ubebodd men på de små holmene Cairn na Burg More og Cairn na Burg Beg er det rester av gamle borger, trolig fra jernalderen. En liten landsby på Lunga ble frafyttet i 1857.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Øyene ligger vest for øyene Gometra og Ulva som igjen ligger vest for Mull, og nord for Staffa. De er forholdsvis lave øyer, men det høyeste punktet på den største øya, Lunga, er på 103 meter over havet. Øyene er av vulkansk opprinnelse og har bratte sider med basaltklipper, og gresskledte topper. Øyene har karakteristsiek profiler og har vært viktige seilingsmerker, særlig gjelder dette Bac Mòr som kan ligne er bredbremmet hatt med høy pull. Øygruppen omfatter tre større øyer, Bac Mòr (også kjent som Dutchman's Cap) i sør, den største øya, Lunga, i midten og Fladda i nord. I tillegg har men lengst i nord de to holmene Cairn na Burg Mòr og Cairn na Burg Beg, og tallrike små holmer og skjær.

Øy Gælisk navn Areal (ha) Høyeste punkt (m)[1]
Bac Beag Am Baca Beag 6,7 27
Bac Mòr Am Baca Mòr 24,7 86
Lunga Lunga 59,9 103
Sgeir a' Chaisteil Sgeir a' Chaisteil 3,7 26
Sgeir an Eirionnaich Sgeir an Eirionnaich 5 15
Fladda Flada 20,6 26
Cairn na Burgh Mòr Cairn Bhuirg Mòr 3,6 35
Cairn na Burgh Beag Cairn Bhuirg Beag 2,2 22

Plante- og dyreliv[rediger | rediger kilde]

Lundefugler og lomvi på Lunga med den karakteristiske profilen av Bac Mòr i bakgrunnen

Øyenes øvre deler er hovedsakelig gressbevokst. På grunn av den kraftige gjødslingen fra sjøfugl-koloniene er det svært frodig, og selv om det ikke vokser noen trær her, kan man finne enkelte planter som normalt er typiske skogsplanter, for eksempel klokkeblåstjerne (Hyacinthoides non-scripta). Noen steder har det utviklet seg en fargerik blomstervegetasjon.

Øyene har betydelige sjøfugl-kolonier. Vanlige hekkefugler er lunde, lomvi, alke, toppskarv og havhest. På de rike havområdene rundt øyene sees også havsule og havlire ofte. Av pattedyr har øyene en nokså stor bestand av havert, og småhval som nise og delfiner ses ofte. I alle fall på Lunga er det en bestand av forvillede kaniner, som konkurrerer med lundefuglene om gressbakkene.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Øyene er i dag ubebodd, men om sommeren besøkes de av en god del turoperatører som arrangerer turer for å se på sjøfugl-koloniene ut fra Oban og Mull. Turstiene er lagt opp slik at man kommer ganske nær fuglene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ordnance Survey Explorer Map (1:25 000) "Isle of Mull North & Tobermory". Sheet 374.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]