Hotell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For et norsk talkshow som gikk på NRK-tv i 1990 med samme navn, se Hotell (TV-program)
Et typisk urbant storhotell.
Llao llao hotell, Argentina.

Et hotell (fra latin hospitalis, «gjestevennlig») er et etablissement som tilbyr losji, som regel i begrenset tid og mot betaling. Et billig, enkelt hotell kalles gjerne hospits eller herberge, mens et hotell langs en hovedvei, med bilister som målgruppe, ofte kalles motell (fra engelsk motor og hotel).

Hoteller blir hovedsakelig benyttet av turister og personer på forretningsreise. Enkelte hoteller har konferansefasiliteter og oppfordrer grupper og selskaper til å holde møter i hotellet.

Et hotellrom består i utgangspunktet av et rom med seng, skap, et bord og en vaskeservant, men de fleste nyere hoteller har idag rom med tilstøtende privat bad. Andre bekvemmeligheter inkluderer ofte en telefon, en vekkerklokke, TV og etter hvert også internettforbindelse. I tillegg har flere hotellrom en minibar (som ofte inneholder et lite kjøleskap) med snacks- og drikkevarer, som man betaler for når man sjekker ut av hotellet.

Tilleggstjenester[rediger | rediger kilde]

I tillegg til overnatting tilbyr noen hoteller tjenester som restauranter, svømmebasseng og barnepleie. Noen hoteller tilbyr et konsept der alt er inkludert i prisen.

Mat og drikke[rediger | rediger kilde]

Det varierer om mat og drikke er inkludert i prisen for et hotellrom.

  • De enkleste tilbudene består kun av hotellrom uten mat inkludert. Dersom frokost er inkludert pleier dette å være spesifisert i tilbudet.
  • «Halvpensjon» vil vanligvis si at frokost er inkludert, samt enten lunsj eller middag, hvor man må velge en av de to sistnevnte. Drikke er vanligvis ikke inkludert, kanskje med unntak av vann.[1]
  • «Helpensjon» vil som regel si at både frokost, lunsj og middag er inkludert i prisen, men ikke drikke.[1]
  • «All inclusive» inkluderer alle måltider (frokost, lunsj og middag) samt drikke (vann, leskedrikk og/eller alkohol).

Et annet alternativ er «dagpakke», som gjerne brukes i forbindelse med messer og konferanser. Hva som er inkludert i dagpakke kan variere, og må spesifiseres av hotellet. Eksempler kan være inngangsbillett (for deltakere), lunsj, leie av møterom, leie av teknisk utstyr som lerret og projektor, gratis parkering, kaffe og te, snacks. [2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]