Interiør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Interiør av latin: inter (inne, inne i, innendørs) brukes i dag om det indre i hus og bygninger, spesielt når det gjelder utforming og detaljer. Når det gjelder forhold mennesker imellom snakker vi om interne forhold.

Interiørbilder skildrer rom, med møbler og utstyr på en måte som gjør også eventuelle levende vesener som er med, til en del av helheten. Bildene kan også vise detaljer av utformingen.

Som sjanger er den forholdsvis ny, og kom først og fremst ut til offentligheten gjennom den utvidelsen av muligheter for grei og lettvint billedproduksjon som lå i de nye teknikkene innen fotografi. I dag finnes en mengde blad og magasiner som bare handler om innredning og det som følger med.

Noen interiørbilder ble også laget før. Det dreide seg da ofte om helt spesielle steder (søyleganger med clair-obscurvirkning f. eks.) som fascinerte kunstneren slik at det å lage bildet fremsto som kunstnerisk uimotståelig.

Interiører vises ofte på bilder av annet innhold. Disse gir historikere og andre, verdifull informasjon om hvordan ting var.

I filmproduksjon snakkes om interiørscener og - opptak.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]