Portal:Afrika/Utvalgt biografi/Arkiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv over Utvalgt biografi i Portal:Afrika

Januar[rediger kilde]

Mohamed El Baradei
Mohamed ElBaradei, arabisk: محمدالبرادعئ, (født 17. juni 1942 i Kairo i Egypt) er en egyptisk jurist og diplomat som fra 1. desember 1997 til 30. november 2009 var generaldirektør i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Hans diplomatiske karriere tok til i 1964 da han begynte i den egyptiske utenrikstjeneste. Han var i to perioder tilknyttet Egypts representasjon ved FN-kontorene i New York og i Genève.

Fra 1984 har ElBaradei vært tilknyttet Det internasjonale atomenergibyrået. Før han i 1997 ble organisasjonens generalsekretær, var han dets juridiske rådgiver (1984-1993) og assisterende generaldirektør for eksterne relasjoner (1993-1997).


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Februar[rediger kilde]

Desmond Mpilo Tutu
Desmond Mpilo Tutu (født 7. oktober 1931) er vinner av Nobels fredspris, sørafrikansk kirkeleder og aktivist som ble verdenskjent i 1980-årene på grunn av sin motstand mot apartheid. Han var den første svarte anglikanske erkebiskopen i Cape Town, Sør-Afrika. Han er også kjent for å ha lansert begrepet regnbuenasjon om Sør-Afrikas befolkning, som motsatsen til apartheid-begrepet.

Tutu var hele livet aktiv i antiapartheidkampen, men fra midten av 70-tallet ble han kjent nasjonalt og internasjonalt for denne innsatsen. I 1975 ble han utpekt som domprost (dean) ved St. Mary's Cathedral i Johannesburg, den første svarte personen som innehadde denne stillingen.

Det var den pasifistiske motstanden mot apartheid, og hans innsats for forsoning mellom kirkesamfunnene, som gjorde ham til mottaker av Nobels fredspris den 16. oktober 1984.

Han ble den første svarte personen som ledet den anglikanske kirken i Sør-Afrika den 3. september 1986, da han ble erkebiskop av Cape Town.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Mars[rediger kilde]

Nelson Mandela
Nelson Rolihlahla Mandela (født 18. juli 1918 i landsbyen Mvezo) var Sør-Afrikas første svarte president (19941999), og landets første president valgt i frie valg blant alle landets borgere. Før han ble president hadde han i en årrekke vært en av de førende anti-apartheid-aktivister i landet, og hadde sittet fengslet i 27 år, mye av tiden på Robben Island.

Både nasjonalt og internasjonalt ble Mandela et tydelig og samlende symbol på frihet og likeverd, mens apartheidregimet og dets støttespillere forsøkte å fremstille både Mandela og partiet ANC som kommunister og terrorister.

Da han i 1990 ble løslatt fra fangenskap gikk han i bresjen for en politikk for forsoning og samarbeid, som bidro til å føre landet inn i et multietnisk demokrati. For dette arbeidet fikk han Nobels fredspris i 1993, sammen med Sør-Afrikas daværende president Frederik Willem de Klerk.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

April[rediger kilde]

Miriam Zenzi Makeba (født 4. mars 1932 i Johannesburg, død 10. november 2008 i Castel Volturno i Italia) var en sørafrikansk sanger av xhosa- og swazi-opprinnelse. Hun er også kjent som Mama Afrika. Hun vant Grammyprisen for etnisk folkemusikk i 1966. Makebas mor tilhørte Swazifolket og var sangoma eller tradisjonell healer. Hennes far var av Xhosafolket. Han døde i 1938 da datteren var bare seks år. Miriam Makeba begynte å synge i 1950, da med gruppen Manhattan Brothers. Senere startet hun sin egen gruppe, The Skylarks, som laget musikk i en blanding av jazz og tradisjonelle sørafrikanske melodier.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Mai[rediger kilde]

Gamal Nasser (i midten) med Nikita Khrusjtsjov til høyre

Gamal Abdel Nasser (født 15. januar 1918, død 28. september 1970) var en egyptisk statsleder og offiser. Han var president i Egypt fra 1956 og til sin død i 1970.

Nasser ble uoffisiell leder av Egypt etter at kong Farouk I ble styrtet i 1952. I juni 1953 ble han visestatsminister, februar 1954 statsminister og november samme år også statssjef (militærguvernør). I 1956 ble han valgt til president og nasjonaliserte samtidig Suez-kanalen. Dette skulle samme år lede til den såkalte Suezkrisen.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Juni[rediger kilde]

Aminatou Haidar

Aminatou Ali Ahmed Haidar (arabisk: أمنتو حيدر), født 24. juli 1967 i El Aaiún i Vest-Sahara, er en kjent sahrawisk menneskerettighetsaktivist og leder av Collectif des Défenseurs Sahraouis des Droits de l´Homme (CODESA). Hun regnes som en ledende aktivist i den pågående kampen for frigjøring av Vest-Sahara, et område som ble annektert av Marokko i 1975. På grunn av hennes ikke-voldelige metoder har hun fått kallenavnet «Saharas Gandhi». For arbeidet sitt for menneskerettigheter og selvstyre har hun mottatt en rekke priser.

I dag bor Haidar sammen med sine to barn i barndomsbyen El Aaiún, som er de jure hovedstad i Den sahrawiske arabiske demokratiske republikk. Hun har en bachelorgrad i moderne litteratur.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Juli[rediger kilde]

Hoda Shaarawi

Hoda Shaarawi (هدى شعراوي) (født 23. juni 1879 i Minya, Egypt, død 12. desember 1947), og er kjent som en ledende kvinneaktivist i det pre-revolusjonære Egypt. Hun var en pioner i den egyptiske kvinnebevegelsen og deltok aktivt i den nasjonale kampen mot den britiske okkupasjonen og mot delingen av Palestina. Hun blir kalt "den fremstående fruen".

12. mars 1923 året grunnla hun den Egyptiske Kvinneunionen. Shaarawi tok i 1923 i mot en invitasjon til å reise til en konferanse for den Internasjonale Kvinneunionen i Roma. Ved tilbakekomsten til Egypt gikk hun ut av perrongen uten slør foran mange ventende kvinner. Aksjonen vakte stor oppsikt i egyptisk media og i det egyptiske samfunnet på den tiden og førte til sterke reaksjoner mot det mange så på som et religiøst islamsk påbud.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

August[rediger kilde]

Oliver Reginald Tambo (født 27. oktober 1917, død 24. april 1993) var en sørafrikansk anti-apartheid-politiker og en sentral skikkelse i African National Congress (ANC). Han ble født i Mbizana i det østlige Mpondoland, i det som i dag er Eastern Cape, og var av Xhosafolket.

I 1940 ble han, sammen med flere andre, bl.a. Nelson Mandela, utvist fra Fort Hare University etter å ha deltatt i en studentstreik. I 1942 dro han tilbake til sin tidligere skole i Johannesburg for å undervise i naturvitenskap og matematikk.

Tambo var, sammen med Mandela og Walter Sisulu, en av grunnleggerne av ANC Youth League i 1943.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

September[rediger kilde]

Nadine Gordimer, David Grossman
Nadine Gordimer (født 20. november 1923) er en sørafrikansk, engelskspråklig forfatter, politisk aktivist og vinner av Nobelprisen i litteratur for 1991.

Hennes forfatterskap har særlig konsentrert seg om moralske- og rasespørmål, særlig apartheid i Sør-Afrika.

Hun var aktiv i anti-apartheid-bevegelsen, og ble medlem av ANC mens organisasjonen fremdeles var forbudt. De siste årene har hun vært opptatt av hiv/aids-spørsmål.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Oktober[rediger kilde]

LylImage:Albert Lutuli
Albert Lutuli (født 1898, død 1967) var en sørafrikansk lærer, prest og politiker. Luthuli var leder for ANC mellom 1950 og 1958, da organisasjonen ble forbudt i Sør-Afrika. Innen ANC i eksil ble han imidlertid regnet som leder frem til han døde i 1967. Før apartheidmyndighetene tok fra ham embedet var han også tradisjonell høvding for en zulu-stamme; derfor omtales han ofte under navnet Chief Lutuli.

Lutuli var den første afrikaneren som er nominert til og som fikk Nobels Fredspris. Denne fikk han i 1960 for sin ikkevoldelige kamp mot apartheidregimet.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

November[rediger kilde]

Kofi Annan
Kofi Atta Annan (født 8. april 1938 i Kumasi i Ghana) er diplomat og var FNs syvende generalsekretær. Sammen med FN ble han tildelt Nobels fredspris for 2001.

Kofi, som betyr født på en fredag, ble født i byen Kumasi i Ghana, og han startet også sine universitetsstudier i denne byen. Han fortsatte studiene ved Macalester College i byen St Paul i Minnesota, USA (1961) og Institut universitaire des hautes études internationales i Genève, Sveits, (1961-62). Han studerte senere ved Massachusetts Institute of Technology i USA (1971-72).

I 1984 ble han gift med svenske Nane (f. Lagergren), (datter av Raoul Wallenbergs søster).


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Desember[rediger kilde]

Wangari Maathai
Wangari Muta Maathai (født 1. april 1940 i Nyeri/Kenya) er en kenyansk miljøvernforkjemper og politiker. Hun er mottager av Nobels fredspris for 2004.

Maathai fikk et stipendium som muliggjorde et studium i biologi i USA og i Tyskland, og tok i 1971 som første kenyanske kvinne doktorgraden. I 1977 startet hun Grønt belte-bevegelsen, etter å ha registrert den faretruende forørkningen som preget Kenya. Frem til 1993 ble 30 millioner trær plantet av bevegelsen. På 1990-tallet kom Maathai i opposisjon til landets diktator Daniel arap Moi på grunn av sitt engasjement for miljøvern og kvinners rettigheter, og ble flere ganger fengslet.


rediger · flytt · historikk · diskusjon