Portal:Afrika/Utvalgt artikkel/Arkiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv over Utvalgt artikkel i Portal:Afrika

Januar[rediger kilde]

Satellittbilde av Réunion
Réunion (fransk: La Réunion) er ei øy i Indiahavet, 800 km øst for Madagaskar. Øya er et fransk oversjøisk departement (département d'outre-mer) og en oversjøisk region. Réunion ble oppdaget av portugiserne i 1513, men ble først kolonialisert av Frankrike i 1642 under navnet Île Bourbon, dette ble skiftet til Réunion under den franske revolusjonen. Etter at Suezkanalen ble åpnet i 1869 mistet øya sin funksjon som stoppested på sjørutene til Østasia. Øya har 763 000 innbyggere (2004) og Saint-Denis er hovedstad.

rediger · flytt · historikk · diskusjon

Februar[rediger kilde]

Ruinene av Karthago
Ruinene av Karthago
Karthago var en oldtidsby ved kysten av Nord-Afrika øst for Tunis-sjøen, i dagens Tunisia, etter tradisjonen anlagt av fønikere fra Tyros i det 9. århundre f.Kr. Den skal i sin glanstid ha hatt opptil 700 000 innbyggere. Byen, som var en betydelig sjømakt, ble ødelagt av romerne etter Punerkrigene i 146 f.Kr. Julius Cæsar og Augustus lot den gjenoppbygge, og i keisertiden var byen den viktigste i Nord-Afrika ved siden av Alexandria. I 439 ble den vandalenes hovedstad, i 533 kom den under bysantinsk styre og i 697 ble den ødelagt av araberne.

rediger · flytt · historikk · diskusjon

Mars[rediger kilde]

Kapp Verdes flagg
Kapp Verdes flagg
Kapp Verde (portugisisk: Cabo Verde) er en stat og øygruppe i Atlanterhavet, 500 km vest for det afrikanske fastlandet. Øygruppen består av ti større og fem små øyer. Den var ubebodd da den ble oppdaget og kolonisert av portugiserne på 1400-tallet. Øygruppen ble et knutepunkt for handel med afrikanske slaver. De fleste innbyggerne stammer fra begge gruppene, portugisere og slaver. Kapp Verde ble selvstendig i 1975 som følge av en lang frigjøringskrig og nellikrevolusjonen i Portugal.

rediger · flytt · historikk · diskusjon

April[rediger kilde]

Tsjad sitt flagg
Tsjad (fransk: Tchad, arabisk: تشاد, Tšād eller Təšād; offisielt Republikken Tsjad, på fransk République du Tchad, på arabisk جمهوريّة تشاد, Jumhūriyya Tšād eller Jumhūriyyati Təšād) er en innlandsstat i Sentral-Afrika. Den grenser mot Libya i nord, Sudan i øst, Den sentralafrikanske republikk i sør, Kamerun og Nigeria i sørvest, og Niger i vest. Den nordlige delen av Tsjad ligger i Sahara-ørkenen. Tsjad inndeles i tre større geografiske regioner: en ørkensone i nord, et tørt sahelbelte i midten og en mer fruktbar savanne i sør. Landet er oppkalt etter Tsjadsjøen, som er den største våtmarken i Tsjad og den nest største i Afrika. Tsjads høyeste fjell er Emi Koussi i Sahara, og den største byen er hovedstaden N'Djamena. Tsjad er bebodd av over 200 ulike etniske og språklige grupper. De offisielle språkene er fransk og arabisk. Islam er den mest utbredte religionen i landet.

rediger · flytt · historikk · diskusjon

Mai[rediger kilde]

Vest-Saharas flagg.
Vest-Sahara eller Den sahrawiske arabiske demokratiske republikk (SADR) er et landområde som ligger mellom Marokko i nord, Algerie i nordøst, Mauritania i sør og øst, og Atlanterhavet i vest. Vest-Sahara er en tidligere spansk koloni, som både Marokko og frigjøringsbevegelsen Polisario krever råderett over.

Etter krigen mellom Marokko og SADR fra 1975 til 1991 er i dag tre firedeler av territoriet okkupert av Marokko(kysten og de vestlige områdene), mens en firedel er kontrollert av SADR (ørkenområdene i øst). Territoriets juridiske status er at det behandles av FN som en koloni der Spania fremdeles er administrasjonsmakt, siden de som koloniherre ikke har fullført sitt ansvar med å gi territoriet selvbestemmelse. Marokko er de facto administrasjonsmakt.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Juni[rediger kilde]

Libyas flagg

Libya er et land i Nord-Afrika. Det ligger med middelhavskysten i nord, og grenser mot Egypt i øst, Sudan i sørøst, Tsjad og Niger i sør, og Algerie og Tunisia i vest. Libya er med sine 1,8 millioner km² Afrikas fjerde største land målt i areal, og det 16. største i verden. Av Libyas 5,7 millioner innbyggere bor 1,7 millioner i hovedstaden Tripoli. Landet er tradisjonelt delt inn i Tripolitania, Fezzan og Kyrenaika.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Juli[rediger kilde]

Kappkolonien
Kappkolonien i det senere Sør-Afrika ble etablert av det nederlandske Ostindiske kompani i 1652 da Cape Town ble grunnlagt. Den ble grunnlagt som en mellomstasjon for skip som seilte mellom Nederland og Batavia. Denne rollen beholdt kolonien lenge, men etter hvert beveget nybyggere seg inn i landet og kultiverte landet. Nybyggerne kom raskt i konflikt med khoikhoier («hottentotter») og sanfolket («buskmenn»). Storbritannia okkuperte kolonien i 1795, rett før og under Napoleonskrigene, og tok den til slutt i 1806. Stadige konflikter mellom boere og innfødte gjorde at britene i 1820 satte i gang en kampanje for å få briter til å slå seg ned i kolonien. Frem til dette tidspunktet hadde nederlandsk vært enerådende, men nå begynte engelsk å gjøre seg gjeldende.

rediger · flytt · historikk · diskusjon

August[rediger kilde]

Mosambik sitt flagg.
Republikken Mosambik eller Moçambique (portugisisk República de Moçambique) er en stat i den østlige del av det sørlige Afrika. Landet grenser til Sør-Afrika og Swaziland i sørvest, Zimbabwe, Zambia og Malawi i vest og Tanzania i nord. Mot øst grenser landet til Mosambikkanalen i det Indiske hav, med naboene Komorene i nordøst, og i øst Madagaskar og de franske øyene Juan de Nova, Bassas da India og Europa (Madagaskar gjør krav på de tre sistnevnte øyene). Mosambik ligger fra 10°30′ til 27°00′ sør og 30°10′ til 40°40′ øst, og har et landareal omkring 2,5 ganger større enn Norge. I landets nasjonalflagg er det avbildet en AK-47.

rediger · flytt · historikk · diskusjon

September[rediger kilde]

Nildalen.
Historien om oldtidens Egypt er historien om den egyptiske statsdannelse som ble til omkring 3300 f.Kr. og varte i to tusen år. Arkeologiske funn tyder på at det eksisterte et utviklet samfunn i Egypt også lenge før denne epoken. Pyramidene ved Giza, som ble bygget under det fjerde dynasti, er symboler på religionens og statens makt. Den største pyramiden, Kheopspyramiden, er det eneste gjenværende av oldtidens 7 underverker. Det gamle Egypt nådde høyden av sin makt, rikdom og utbredelse i Det nye rike (1567-1085 f.Kr.).

Egypterne nådde Kreta rundt 2000 f.Kr. og ble invadert av indoeuropeere og et folkeslag kalt hyksos. De beseiret inntrengerne rundt 1570 f.Kr. og ekspanderte mot Egeerhavet, Sudan, Libya og store deler av Sørvest-Asia, så langt som til elven Eufrat.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Oktober[rediger kilde]

Flyktningeleir
Darfur-konflikten er en pågående væpnet konflikt i Darfur-regionen i det vestlige Sudan, som begynte den 26. februar 2003. Det er hovedsakelig en konflikt mellom militsgruppen Janjaweed, som er rekruttert fra lokale arabiske stammer, og de ikke-arabiske folkene i regionen. Sudans regjering har støttet Janjaweed med både våpen og bistand, og har deltatt i felles angrep sammen med militsen.

Majoriteten av flyktningene er ikke-arabiske afrikanere på flukt fra angripende arabiske Janjaweed-grupper. Der er imidlertid også arabiske ofre og ikke-arabiske overgripere. Skillet mellom «arabere» og «afrikanere» i vestlige media er også blitt kritisert som misvisende merkelapper. Konflikten er ikke rasistisk begrunnet, men bunner i en langvarig kamp mellom bønder og kvegdrivende nomader om knappe ressurser


rediger · flytt · historikk · diskusjon

November[rediger kilde]

Hann fra opprinnelsesområdet
Azawakh (FCI #307) kalles idii n'illeli i hjemlandet og er en hunderase som tilhører de eldste myndene vi kjenner til. Den er også kjent som afrikansk mynde og tuareghund i Norden. I sitt naturlige habitat lever denne hunden nærmest i en pariahhundtilværelse, i og rundt landsbyene og leirene til nomadene, der de regnes som landsbyhøvdingens eiendom. Azawakh er Malis nasjonalhund.

rediger · flytt · historikk · diskusjon

Desember[rediger kilde]

Kart med flere tidlige afrikanske høykulturer inntegnet
Verdensarven i Afrika omfatter en rekke vitnesbyrd om tidlige høykulturer på dette kontinentet, sammen med naturområder av særlig økologisk eller naturhistorisk betydning. UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder («Verdensarven») er en liste over natur- og kultursteder som har særlig betydning for menneskeheten. UNESCO fører listen, som stiller krav om at verdensarvområder skal vernes. UNESCOs liste over verdensarv er den mest utbredte miljøvernavtalen i verden.

Afrikas andel av verdensarvstedene er 13,2 %, og dette omfatter i alt 112 verdensarvsteder (2007). Av disse er 71 kulturarv, 37 naturfredninger og 4 «blandede». Stedene omfatter ulike vernebegrunnelser.


rediger · flytt · historikk · diskusjon