Mosfilm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Inngangsskiltet til filmstudioet Mosfilm i Mosfilmovskaja-gata i ambassade- og filmstrøket i Moskva.

Mosfilm (på russisk Мосфильм) er et russisk filmselskap.

Mosfilm ble opprettet i 1920 da to private selskaper ble nasjonalisert, og regnes som Russlands og Europas største og eldste som fortsatt er virksomt. Sitt nåværende navn fikk konsernet i 1935. Selskapet har vært involvert i de fleste store filmene fra Sovjetunionen og produserte omkring 2500 filmer i mange sjangre fram til 1991 — for eksempel montasjefilm og kunstfilmer som de av Sergei Eisenstein og Andrej Tarkovskij, samt kommunistiske westernfilmer og større internasjonale samproduksjoner.

Etter kommunismens fall fortsatte selskapet som en halvprivat virksomhet. Mosfilm driver i dag blant annet utleie av filmutstyr, kostymer, rekvisitter og lokaler. Studioområdet er også blitt et anlegg for populære sightseeingturer som «Russlands Hollywood».

Fra 1947 ble Vera Mukhinas monumetale stålstatue «Arbeider og kolkosarbeiderske», opprinnelig fra 1935 og utført i sosialistisk realisme, logo og vignettbilde for Mosfilm.

Filmer i utvalg[rediger | rediger kilde]

Den berømte trappescenen fra Sergej Eisensteins mesterverk Panserkrysseren Potemkin, en dramatisert dokumentarfilm produsert av Mosfilm i 1925
Fra Mosfilms musikalkomedie Hele verden ler fra 1934

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]