Husmor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Husmor og barn i et hjem i DDR (Øst-Tyskland) 1966.

En husmor er en kvinne, vanligvis gift og hjemmeværende, som er ansvarlig for et hjem, det vil si en bolig eller husstand, gjerne en familie med barn. Ei husmor utfører husarbeid (husstell) og er ofte overhode for hjemmet.[trenger referanse] Husmor kunne tidligere også være tittelen på en ansatt kvinne, ei husbestyrerinne eller oldfrue (husøkonom), med ansvaret for husholdninga i et hus, på en gård, en institusjon, et internat, et storkjøkken eller liknende.[trenger referanse]Like etter andre verdenskrig, ble det i mange kommuner etablert en ordning som man kalte Husmorvikar.

Norge[rediger | rediger kilde]

Alette Engelhart, leder av Norsk husmorforbund 1946–59, på norsk kjøkken i 1950. Kjøkkenarbeid omfatter først og fremst matlaging og oppvask.

I mellom- og etterkrigstida ble kjernefamilien og husmora, som stelte for mann og barn, lagde mat, sydde klær, vaska og strøyk, handla og rydda i huset, dyrka som felles ideal i to-tre generasjoner i det norske samfunnet, både av sosialdemokrater og konservative. Med oljeindustri og etterhvert deindustrialisering fra 1970-tallet tok imidlertid flertallet av kvinnene seg utdannelse og lønna arbeid utenfor hjemmet. Dette førte til dramatiske endringer av kjønnsrollene. Nye holdninger til skilsmisse, samboerskap og seksualitet, radikalt forskjellige fra de dominerende holdningene hos generasjonene før, fikk gjennomslag i denne perioden.

I mellomkrigstida begynte den prosessen i norsk familiehistorie som er blitt kalt «husmoriseringa» av kvinneliva. Yrkesaktiviteten blant voksne kvinner sank fra 35 prosent i 1910 til rundt 30 prosent i 1930. På 1930-tallet skjedde en urbanisering med ny næringsstruktur og sterkere oppfatning om at gifte kvinner skulle være husmødre. Husmorandelen av alle voksne kvinner steig da fra 40 til nærmere 50 prosent like før andre verdenskrig. «Husmor» omfattet de som «gikk hjemme» i eget husvære, men også bondekoner og annen familiearbeidskraft, for eksempel dem som stelte for gamle og sjuke familiemedlemmer. Gifte kvinner som hadde produktivt, ulønnet arbeid i husholdet gjennom gårdsbruk og fiskebruk ble registrert som husmødre. Først fra 1920 ble deltidsarbeid regnet med i statistikk for befolkningens yrkesaktivitet.[1]

Da det danske nasjonalbudsjettet ble lagt frem i 1948, skilte det seg fra det norske ved å holde husmødrenes innsats utenfor. I de norske etterkrigsnasjonalbudsjettene figurerte husmødrenes arbeid årlig med et milliardbeløp.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]