Byneset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 63°22′10″N 10°9′2″Ø

Byneset med utsikt sørover mot Gaulosen og Øysand
Flakk fergeleie

Byneset er en tidligere kommune i Sør-Trøndelag. Byneset utgjør i dag den vestligste delen av Trondheim kommune og ligger på en halvøy i Trondheimsfjorden.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1855 ble Buvik kommune utskilt fra Byneset. Ved delingen hadde Byneset 2109 innbyggere. 1. januar 1964 ble Byneset kommune slått sammen med Leinstrand, Strinda, Tiller og Trondheim kommune til nye Trondheim kommune. Ved sammenslåingen hadde Byneset 2049 innbyggere.

I mange år ble det drevet med torvuttaking på myrene på Byneset, og særlig på Stormyra ved Spongdal. På Stormyra finner man i dag et av Byneset Idrettslags fotballanlegg.

Byneset historielag ble stiftet 17. november 1994. Norges første bygdebok, Næs eller Bynæs, utkom i 1864, skrevet av O.J. Høyem.

Ved torvuttak ble det såkalte Høstadfunnet gjort av arbeideren Knud Byahagen i 1899, det er en av de fineste funn av gjenstander i tre fra oldtiden.

Samfunn[rediger | rediger kilde]

På Byneset bor det omtrent 2500 innbyggere; de to tettstedene Rye og Spongdal står for omtrent halvparten av befolkningen. Resten av befolkningen bor spredt utover hele Byneset. Det største tettstedet er Spongdal. Der er dagligvarebutikk og andre servicetilbud, samt forsamlingshuset Folkvang.

Rye skole er barneskole. Spongdal skole er barne- og ungdomsskole, og elevene fra Rye begynner der når de begynner på 8. trinn. I tillegg mottar Spongdal skole 8.-klassinger fra Nypvang skole

Byneset kirke også kjent som Mikalskirken på Stein, er en steinkirke fra 1100-tallet, en av de eldste i Trøndelag. Det er også en tilhørende kirkegård til kirken.

Kultur og fritid[rediger | rediger kilde]

I 2014 har bygda flere kor, skolekorps, musikkorps, spellmannslag, ungdomslag og flere mindre grupper av forskjellig slag.

På Byneset finnes regionens største golfanlegg, Byneset Golf. Anlegget ble bygd i år 2000, da med 9 hull på bane sør. Per i dag har banen en enkel 9-hullsbane, og en mer krevende 18-hullsbane. Golfanlegget er designet av golfarkitekten Donald Steel

Kjente bynesinger[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]