Byneset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Byneset
Byneset med utsikt sørover mot Gaulosen og Øysand
KommuneTrondheim
StatusBydel
Grunnlagt1. januar 1838
Opphørt1. januar 1964
Adm. senterSpongdal
Areal78,5 km²
Befolkning2 049[1] (1964)
Bef.tetthet26,09 innb./km²
Kart
Byneset
63°22′34″N 10°08′10″Ø

Flakk fergeleie
Byneset kirke

Byneset er en tidligere kommune i Sør-Trøndelag. Byneset utgjør i dag den vestligste delen av Trondheim kommune og ligger på en halvøy i Trondheimsfjorden. Bymarka og Leinstrand ligger øst for Byneset. Gaulosen ligger på sørsida, Korsfjorden i vest og Flakkfjorden nord for halvøya.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1855 ble Buvik kommune utskilt fra Byneset. Ved delingen hadde Byneset 2109 innbyggere. 1. januar 1964 ble Byneset kommune slått sammen med Leinstrand, Strinda, Tiller og Trondheim kommune til nye Trondheim kommune. Ved sammenslåingen hadde Byneset 2049 innbyggere.

I mange år ble det drevet med torvuttaking på myrene på Byneset, og særlig på Stormyra ved Spongdal. På Stormyra finner man i dag et av Byneset Idrettslags fotballanlegg.

Byneset historielag ble stiftet 17. november 1994. Norges første bygdebok, Næs eller Bynæs, utkom i 1864, skrevet av O.J. Høyem.

Ved torvuttak ble det såkalte Høstadfunnet gjort av arbeideren Knud Byahagen i 1899, det er en av de fineste funn av gjenstander i tre fra oldtiden.

Samfunn[rediger | rediger kilde]

På Byneset bor det omtrent 2500 innbyggere; de to tettstedene Rye og Spongdal står for omtrent halvparten av befolkningen. Resten av befolkningen bor spredt utover hele Byneset. Det største tettstedet er Spongdal. Der er dagligvarebutikk og andre servicetilbud, samt forsamlingshuset Folkvang.

Rye skole er barneskole. Spongdal skole er barne- og ungdomsskole, og elevene fra Rye begynner der når de begynner på 8. trinn. I tillegg mottar Spongdal skole 8.-klassinger fra Nypvang skole

Byneset kirke også kjent som Mikalskirken på Stein, er en steinkirke fra 1100-tallet, en av de eldste i Trøndelag. Det er også en tilhørende kirkegård til kirken.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Fylkesvei 707 går fra Klett over den østre delen av Byneset og slutter ved ferjeleiet på Flakk. En kan også kjøre bil til Byneset ved å følge fylkesvei 715 fra Ila til Flakk, eller fylkesvei 6654 (Ringvålvegen) fra Heimdal til Myrsund. Fergesambandet Flakk–Rørvik er hovedforbindelsen mellom Fosen og resten av Trøndelag. Den viktigste interne veien er fylkesvei 6652 (Hangerslettvegen) som går mellom Rye og Spongdal nært fjorden rundt hele halvøya. Tre bussruter forbinder Byneset med Trondheim sentrum, samt at det er én intern bussrute.[2]

Kultur og fritid[rediger | rediger kilde]

I 2014 har bygda flere kor, skolekorps, musikkorps, spellmannslag, ungdomslag og flere mindre grupper av forskjellig slag.

På Byneset finnes regionens største golfanlegg, Byneset Golf. Anlegget ble bygd i år 2000, da med 9 hull på bane sør. Per i dag har banen en enkel 9-hullsbane, og en mer krevende 18-hullsbane. Golfanlegget er designet av golfarkitekten Donald Steel

Kjente bynesinger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (på nb, nn) Store norske leksikon, ISSN 2464-1480, Wikidata Q746368, https://snl.no 
  2. ^ «Byneset og Spongdal». AtB. Arkivert fra originalen 20. september 2017. Besøkt 20. september 2017. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]